петък, 21 февруари 2014 г.

3 рецепти за курабийки за Принцеси :)

Тази събота ще правим курабийки за Принцеси с малката Никол.
В свободното си време Никол ходи облечена в рокли на принцесите на Дисни, а когато върви, крачето задължително е изпънато за балетна стъпка. Също така, немирните руси букли се подреждат честичко по специален маниер.
Разбирате колко сложна задача имам, да избера подходяща рецепта за курабийки J Ето като начало три рецепти, които намерих и евентуално ще избирам от тях, ако не се намери нещо по-привлекателно.
Хрупкави бисквити в чест на Принц Джордж на Джейми Оливър – Джейми казва, че ги е направил в чест на раждането на Принц Джордж... може би е подходящо и за принцеса?
·         рецептата и снимката са от www.jamieoliver.com, преводът е свободен, но точен J
Продукти:
300 гр. пресято брашно + допълнително за поръсване при месенето;
100 гр.  смлени бадеми;
100 гр. пудра захар + допълнително за поръсване накрая;
250 гр. неосолено масло на кубче;
50 гр. сушени кайсии;
250 гр. качествено кайсиево сладко.
Приготвяне:
Сушените кайсии се слагат в малка купа и с вряща вода в предварително загрята на 170 градуса фурна, за да поомекнат.
През това време заедно се разбъркват брашното, бадемите и пудрата захар.  Прибавя се маслото и се разбърква, докато стана хомогенна смес и меко тесто.
Тестото се разделя на четири части, увива се във тънко фолио и се оставя в хладилника за 30 мин.
Кайсиите се изсушават и се разпарчетосват с кухнески робот/чопър/блендер. Слагат се в малък тиган, заедно с кайсиевото сладко. Загрява се и се разбърква, докато се получи хубава смес – гъста, но да може да се размазва. Оставяте настрана да се охлади.
Всяка от 4-те топки тесто се разточва внимателно върху набрашнена повърхност. Дебелината на тестото трябва да е колкото монета. С 4 см. кръгла формичка Джейми успява да направи 8 кръгчета от всяка топка тесто. Значи тази големина гоним J После в 4 сантиметровите кръгчета изрязва 2 см. сърца. По-късно кръгчетата се слепват едно за друго със сместа от сладкото. Значи може да правите сърце само на горното кръгче и да пълните със сладко. На снимката се виждат ясно вариациите J
Бисквитите се пекат около 15 мин. в силно загрята фурна, докато станат златисти. Когато са готови щедро се поръсват с пудра захар и се оставят да изстинат.

Когато изстинат се слепват със сместа от сладкото.




Курабийки Дъга – дали има по-подходящо нещо от една дъга за малките принцеси?
·         рецептата и снимката са от www.bbcgoodfood.com, преводът е свободен, но точен J
Продукти:
175 гр. омекнало масло;
50 гр. златна пудра захар (аз не знам какво е това);
50 гр. бяла пудра захар;
140 гр. пресята бяла пудра захар;
2 яйчени жълтъка;
2 супени лъжици ванилов екстракт;
300 гр. пресято брашно;
кората и сокът от един портокал;
декорация за поръсване.
Приготвяне:
Разбъркайте маслото, 50-те гр. златна и 140 гр. пресята пудра захар, жълтъците и ваниловия екстракт с дървена лъжица, докато стане меко тесто. Тестото се разделя на две партиди. Портокаловата кора се настъргва и се прибавя. От тестото се оформят 22 топки с големината на орех и се слагат върху хартия за печене. Пекат се 15 минути, докато станат златисти и се оставят, да се охладят.
Междувременно сокът от портокала и 50-те гр. бяла пудра захар се разбъркват, за да се получи сиропче. Топите наполовина всяка бисквитка в течността и после в декорацията и оставяте да се слепнат хубаво.

И едни Лесни сладки с мед, защото ми се иска да ползваме по-малко захар. Все пак една принцеса трябва да си хапва възможно най-здравословно, нали?
·         рецептата и снимката са от любимият ми български сайт за готвене www.1001recepti.com copy/paste.
Продукти:
3 ч.ч. брашно (обичам рецепти на чаши, а не на грамажи);
125 гр. масло;
половин чаена чаша захар;
1 яйце;
половин чаена чаша мед;
половин чаена лъжица сол.
Приготвяне:
Мекото масло (125 г), медът (1/2 ч.ч.), яйцето (1) и захарта (1/2 ч.ч.) се разбиват с миксер много добре, докато се получи напълно гладка смес. След това се добавят брашното (3 ч.ч.) и бакпулверът (1/2 ч.л.). Омесва се гладко тесто, което се оформя на топки, които се увиват във фолио и се поставят в хладилник за няколко часа (* какво ли ще рече „няколко часа“?). След това тестото се разточва на тънка кора, от която се изрязват сладки с формичка по избор. Те се подреждат на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Поръсват се с кристална захар и се изпичат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 10-15 минути. След това се изваждат и се охлаждат.




Кое да избера? :)











Няма коментари:

Публикуване на коментар