четвъртък, 20 февруари 2014 г.

Основи на отслабването

Това е  статия, в която ще очертаем основните пунктове при началния етап на отслабването и след това ще ги развием в отделни статти в поредица. *Ако не ви се чете дълго, просто скролнете надолу и вижте отбелязаното в болд, прочетете това, което ви грабва вниманието.
Темата за началото на отслабването е много обширна и към нея трябва да се подхожда отговорно, защото там се крие разковничето на целия процес. Понякога едно разочароващо начало е достатъчно, за да ви обезкуражи и да продължите да трупате килограми (болести и ниско самочувствие) през целия си живот.
Най-трудно е началото. Най-често хората дори не успяват, да преминат началния етап на отслабването, за да продължат нататък. Хората, които сме извървели пътя, както и добрите диетолози го знаят.  Много от диетолозите всъщност не желаят вие да се справите с началния етап. Те знаят, че ако преминете успешно началния етап, след това ще се справяте и сами. Но диетолозите  искат да развиете зависимост от тяхната помощ и да се връщате отново и отново. Вземете информацията, която могат да ви дадат, изградете собствена стратегия и действайте по нея. Не превръщайте диетолога в изповедник или патерица, той е просто източник на информация. Работата на диетолога е свързана с факти и цифри, а не с неразбираеми тайни.
Ако бъдем честни сами пред себе си, ще видим, че причините за отказа още в началото, се делят на две.
Едните причини са тези, които изговаряме – причини „за пред хората“.  Тези причини не са много интересни, затова нека се спрем само на няколко примера: „Такава ми е структурата/гена“, „Подложен съм на стрес“, „В наши дни е невъзможно да бъдеш слаб“, „Ами аз всъщност не ям много, но всичко ми се лепи“, „Сега ще изям това, но от понеделник ще започна да отслабвам“.
По-важните причини, които ни карат да се отказваме от отслабването и да трупаме килограми са:
·         Не сме обмислили добре, това което ни предстои. Поради липса на информация, или от нетърпение за добри резултати, някои хора добиват грешна първоначална представа за процеса на отслабването. Затова се разочароват бързо и често пъти се отказват. Понякога отказът в самото начало това може да доведе до тежко чувство на провал и да катализира още по-сериозно трупане на килограми. Това от своя страна може да задълбочи други проблеми в личния и социалния живот. Затова за първоначалният план за отслабване и нагласата ни, когато започваме, си струва да поговорим по-задълбочено в следващ материал. До сега не съм срещала диеотолог, който да обяснява на клиентите си какво ги чака в процеса. Причините за това са две. За да предвидиш подобно нещо, трябва да имаш познания за човека, който стои срещу теб. За да натрупаш такива познания се иска време и грижа. А времето е пари. Втората причина е по-проста – чисто търговски хората купуват обещания и очаквани резултати за светло бъдеще, а не „малко лишения, повече усилия и наградата идва чак след известно време“.
·         Неустойчивост на желанието. Има известна разлика между „искам“ и „иска ми се“. Съществена разлика. Когато искаш нещо, ти осъзнаваш, че се налага да положиш определени усилия, да минеш различни етапи и да го постигнеш. Затова отново подчертавам, колко е важна горната точка. Може би желанието  да изядеш един шоколад в този момент е по-силно, от колкото да отслабнеш трайно след известно време. Тогава или не си убеден, че искаш да отслабнеш и по-добре да не се мъчиш или се върни към горната точка.
·         Навиците като непреодолима преграда. Разбираемо е, когато си построил живота си съзнателно по определен начин, промяната да е трудна, може дори да изглежда невъзможна. Обаче ако не си оказвате голям натиск, но въпреки това сте последователни, ако не се самообвинявате, но се придържате към целта си и ако (виж първа точка) знаете какво ви предстои и защо го правите – ако всичко това е налице – вие ще можете да промените навиците си към по-добро! А и всичко е измислено – ако преминете първоначалния етап, ще започнете да се чувствате много по-добре и без никакво усилие ще поддържате добрите си навици.
·         Семейството и средата ни. Много често се оказва, че тези, които най-много ни обичат, най-много ни пречат. Подлагат ни на изкушения, не проявяват разбиране към необходимостта от промяна или ни се присмиват за прегрешенията. Всяко семейство има своята динамика, навици и желания. Универсална рецепта за „справяне“ със семейния проблем няма. Затова и новата концепция за хранителни консултации – консултиране на цялото семейство в уютна за тях среда, индивидуален подход с включени теоретични и практически занимания (пазаруване, готвене) е наистина подходяща ако търсите трайна промяна към по-добро.
·         Океан от информация и търговски заблуди. Темата за отслабването е идеална златна мина. Западният свят страда от затлъстяване и търси информация и бързи решения. Няма бързи решения, нито регулации за това кой може да упражнява професията и какво може да се говори. За контрола на храните изобщо не е нужно да отваряме дума. Интернет и списанията са пълни с чудодейни (и доста съмнителни) диети, хапчета, напитки, джаджи... сякаш светът е пълен с бързи и лесни решения за отслабване. Предполагам, че ако тези неща наистина работеха, нямаше да страдаме масово от затлъстяване...
·         ТВОЯТА НАГЛАСА – това заслужава абсолютно отделна тема.


Няма коментари:

Публикуване на коментар