неделя, 16 февруари 2014 г.

Любовен сладкиш "Надя"

Много исках за св. Валентин да приготвя нещо сладко и ефектно. Гледах разни рецепти, харесах си една с черен шоколад. Обаче беше сложничка - блатове, кремове... А св. Вальо тая година беше в работен ден и от работа и контене не остана никакво време. Затова, на база огромния си опит в сладкарството (а именно - два сладкиша), измислих една бърза рецепта. Става вкусно и красиво, може с черния шоколад, може и без него... Лично аз, за украса, се опитах със сметана от шприц, да напиша буква на сладкиша, резултатът е, че реших да не го снимам...
Продукти:
1 чаена чаша захар;
1 пакетче масло;
1 черен шоколад;
2 яйца;
2 чаени чаши брашно;
половин кофичка гъсто кисело мляко;
пакет замразени вишни;
1-2 чаени лъжици ванилия според вкуса;
2 чаени лъжици бакпулвер;
половин чаена лъжица сода бикарбонат;
индийско орехче на върха на чаената лъжица.

Приготовление:
В купа се изсипват двете чаени чаши брашно. В брашното се разбъркват ванилията, бакпулвера, содата и индийското орехче.
Маслото и шоколадът се разтопяват заедно на бавен огън. Разбъркват се регулярно с дървена лъжица и се махат от котлона веднага, щом се разтопят. 
Към брашняната смес, с постоянно разбъркване се добавят предварително разбитите яйца, захарта и маслено-шоколадовата смес.
Получава се тесто лепкаво като на Кухена (от където главно е взаимствана рецептата). Разстила се в тавичка и отгоре се редят вишните. Вишничките трябва да се понатиснат, за да влязат в тестото. Обаче нека останат да се виждат, за да е по-красиво.

Пече се 50-60 мин. на 180 градуса :)

И така - получава се много приятен сладкиш в класическа вкусова комбинация черен шоколад и вишна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар