четвъртък, 6 февруари 2014 г.

10 правила на храненето, които френските деца знаят - II част

Препоръчвам, да погледнете и първата част на тази много полезна статия :)

6. Ако кухнята затвори - затворена е.
Без повече хранителни набези след вечеря.

7. Знайте границите си, яжте докато се нахраните.
Тук автораката е написала, че за тази цел помага да се храните в определено време, така ще сте насторени за ядене. Аз бих добавила, че е от изключителна важност, да не бързате с храненето, да сдъвквате добре и да дадете възможност на организма ми, да даде сигнали за засищане, преди да сте преяли. Колкото и да е вкусно ;)

8. Опитвайте храната, отгатвайте съставките.
Французите не само ядат чудесна храна и пият отбрани вина, те обичат да говорят за това. Да обсъждате (или обмисляте) какъв вкус има храната ви, какви са съставките й и как е приготвяна, повишава степента на осъзнатост по отношение на храната, която приемате. Аз бих добавила, че това е най-лесният начин да развиете любопитство по отношение на храната, какво ви дава тя и как влияе на организма ви.

9. Започнете да готвите! (* харесвам тази авторка!)
Заедно с интереса към съставките на храната, идва и интересът към нейното приготвяне. Дори малки деца, с помощ от родителите могат да приготвят вкусотии - плодов тарт, например. Децата са незаменим помощник в кухнята, защото ще изпитват истинска радост от пускането на зелечуци в тенджерата, бъркането на яйца и т.н. и в същото време, ще можете да им разказвате интересни факти за храната. Времето прекарано с детето ви в кухнята може да се окаже незабравим спомен и да помогне за изграждането на здравословни навици.

10. Да се храниш добре не е грях, а удоволствие.
Да ядеш добра храна, независимо дали семпла или "завъртяна" за приготвяне е едно от най-хубавите земни удоволствия, а не омагьосан кръг на вината.

:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар