петък, 21 февруари 2014 г.

Ориз за суши

*статията е от makemysushi.com в свободен, но точен превод :)
Какво е ориз за суши?
Оризът за суши или sushi meshi е лепкав ориз с дребни зърна. Поради стествената си лепкавост е най-подходящ за правене на суши. Може да се опитате да приготвите суши и с други видове ориз, но никога няма да се получи толкова добре, колкото със sushi meshi. 
За да приготвите суши, естествено, оризът трябва да измит, сварен и подправен. 
В началото приготвянето на sushi meshi може да ви изглежда трудно, но когато го усвоите, ще видите, че не е по-сложно от приготвянето на всеки друг ориз. Просто се добавя малко оризов оцет и се спазва японската методология.

5 стъпки за приготвянето на ориз за суши:

Избирайте правилно:
Както всички знаем, японците мислят за всичко и са винаги подготвени. Оризът за суши не прави разлика. Измислили са такъв ориз, нарекли са го "шари" или просто "ориз за суши" и са направили така, че да го доставят до супермаркетите ни. Само че скромната авторка на този блог твърди, че в нашите супермаркети е трудно да се намери хубав ориз за суши. От форуми приятелски ме посъветваха да търся в Метро или Лидл, където аз не ходя. В Карфур намерих някакви български, които доста ме съмняват. Остава Пикадили, за което имам блед спомен, че имаше различни видове ориз за суши.
Измерване и приготвяне:
Оризът за суши не се чисти като другите видове ориз. Една чаша ориз се измива три пъти с немного силна струя вода преди да се сложи в тенджерата. Когато се сложи, се добавя вода малко повече от количеството ориз. 1 към 1,5, ако не искате да получите оризова каша. 
Как се готви ориз за суши:
Оризът се вари на висока температура в началото. Разбърква се на всяка минута, докато заври. След като заври, температурата се намалява до минимум и тенджерата се захлупва. След като затворите капака, спирате да разбърквате и оставяте ориза да се оправя сам. 
След 6-7 мин. повдигнете капака. Ако в тенджерата няма вода, а оризовите зърна са се уголемили - значи е готов. Ако не е станало така, захлупете отново и проверявайте на всяка минута, като внимавате да не загори на дъното.
Изваждане на ориза:
Звучи като шега, но не е. Има няколко важни неща, с които да се съобразите, когато вадите ориза от тенджерата. Първо - използва се само дървена лъжица, защото металната ще увреди ориза. Второ - не изстъргвайте ориз от дъното на тенджерата. Ако се изсипва лесно - взимайте го, ако не - оставете си го там. Прегорелият ориз няма много хубав вкус. 
Подправяне на ориза:
За да има оригинален вкус на ориз за суши, след като го извадите от тенджерата, трябва да го подправите с оризов оцет. * Rice vinegar - за Бога, това какво е?!
Рецепта за подправяне:
За 3 чаши ориз, използвайте половин чаша оризов оцет, 2 супени лъжици заха и 2 чаена лъжици сол.
Подправките се забъркват в малък съд на бавен огън, докато се получи хомогенна смес. Сместа се сипва в ориза и се разбърква добре. Оставя се да се охлади до стайна температура.
3 основни неща, които трябва да имаме, за да приготвяме суши: http://nadiacantcook.blogspot.com/2014/02/blog-post_2034.html 
https://www.facebook.com/nadiacantcook

1 коментар: