вторник, 18 февруари 2014 г.

Канелони с панталони

Абе не са с панталони, а със спанак и рикота, ама това си пея цяла вечер с мелодията на една песен на Челентано :)
Мъжката версия на историята е, че сме решили да вечеряме канелони, защото аз съм се тръшнала между щандовете в супермаркета и съм извивала жално "канелоооонииии". Няма да споря, важен е резултатът, а именно, че той ми сготви вкусна-вкусна вечеря, за която отдавна си мислех :)))
Дами канят, мъже готвят...
Продукти за канелони със спанак и рикота:
2/3 пакет канелони Barilla;
250 гр. рикота и 125 гр. крема сирене (т.е. по един пакет), просто рикотата ни сладни и решихме, да я смесим с крема сирене;
пакет от 300гр. спанак, от който като махнеш дръжките и калта, не знам колко грама остават;
сол (не сложихме и пак стана добре, но аз обичам по-безсолно)
за сос Бешамел към канелоните:
60 гр. масло;
60 гр. брашно;
600 мл. прясно мляко.
Не ми харесва, че трябва да ям паста с брашнян сос, обаче се налага, да има нещо, в което неварената паста да се опече във фурната все пак. Ще помисля за някакъв вид доматен сос следващия път.

Приготвяне:
Жената мие спанака, мъжът чете рецепти на таблета и бърка ли бърка сос на котлона... А това, изказано по-ясно, звучи така:
Сосът се приготвя като разтапяте маслото на бавен огън, сипвате постепенно брашното, след това млякото и през цялото, ама през цялото време бъркате плавно с дървена лъжица. Бъркате, докато се сгъсти малко. Все пак е сос, не крем :)
Междувременно чиракът е измил и нaрязал на дребно спанака и може да го пуснете във вряща вода, докато омекне. След това се прецежда и осолява (ние не го осолихме).
Рикотата и крема сиренето се смесват с вилица и упорито размчкване в купа, прибавя се изцедения спанак и пак се бърка. С тази смес трябва да се напълнят.
Взима се една канелона (един канелон?) и става ясно, че пълненето ще е трудно, но за сметка на това - дълго. Пробвахме различни похвати за пълнене. Накрая всеки си измисли негов начин. Това е една от хубавите страни на това ястиe - може да се забавлявате заедно. Разбира се, ако вече е късно, не сте яли от обяд и сте изморени, няма да ви е супер забавно. Обаче забавно или не - струва си да преминете и този етап!
Пълните канелончета се редят в намазнена тавичка в легло от бешамел. След като се наредят се поливат със бешамел и отгоре. За съжаление, не се сетих да снимам, докато ги редихме.
За сметка на това снимах колко бяха и колко останаха. А ние сме 2 (двама) души. Значи - смяяятай! колко е вкусно!
Сега, докато пиша с препълнено стомахче, си мисля, че това ядене с тесто и брашно спокойно може да бъде обяд през уикенда, а не вечеря в делничен ден. Защото хем е вкусна глезотийка, хем дава енергия и най-важното - има възможност да изразходиш много от тази енергия до вечерта.
Върви много с вино или бира (така четох, не че ние вкъщи си поркаме през вечер ;) )

Няма коментари:

Публикуване на коментар