сряда, 5 февруари 2014 г.

10 правила на храненето, които френските деца знаят - I част

Тази сутрин случайно попаднах на много интересна статия от американска майка в сайта mindbodygreen.com. Дамата разказва, че е живяла и отглеждала децата си известно време във Франция и там е научила много за храненето, именно от децата си.
Ето и първите пет безценни урока:

1. Яжте, но не по цял ден.
3 хранения на ден + традиционната следобедна закуска на хлапето (плод, кисело мляко или понякога десертче) е напълно достатъчно. Ако се храниш в определено време, метаболизмът ти ще работи по-добре, ще бъдеш достатъчно гладен, като седнеш на масата, за да оцениш храната.
2. Яжте истинска храна и щедри порции.
Храненето в режим, а не безразборно позволява да се нахраним добре, с истински порции. Пример за разнообразно хранене е салата, печено пиле с гарнитура зеленчуци, плодово кисело мляко - мляко с плодове.
3. Избирайте вода.
Французите определено не пият калории и само можем да се поучим от тях. Възрастните пият и по чаша, две вино, но определно чашите им не са с размер на аквариум за златни рибки.
4. Седнете на масата.
Във Франция е рядкост да видиш хора, които дъвчат храната си, докато вървят или докато шофират. Храненето не се практикува пред телевизора или компютърния екран. Храниш се осъзнато, след това ставаш от масата и продължаваш със заниманията си.
5. Вечер яжте по-леко.
Обядът е главното хранене във френското ежедневие. На вечеря се хапват супи, салати и лек десерт - плод или кисело мляко с плод. И сънят е много, много по-лек и приятен.

Лично аз подкрепям тези простички съвети изцяло и ги следвам... Да видим, дали и следващите 5 ще са толкова полезни :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар