четвъртък, 30 януари 2014 г.

Малки съвети за супер омлети!


Не бих си позволила да ви съветвам, естествено... просто заглавието е добро J
Значи такааа:
1.       Разбийте яйцата наистина добре, с виличка и отривиста китка;
2.       Ако правите омлет с две яйца – сложете една щипка брашно за сгъстяване и разбийте наистина добре;
3.       С горната щипка брашно може да сложите и ¼ от щипката сода за хляб. Това не знам как ще го мерите... с 6-то чувство сигурно...;
Сега ще се опитам да вложа цялото си писателско майсторство, за да ви обясня последния съвет. Той е плод единствено и само на моя опит с омлетите, не съм го чела или чувала никъде другаде:
4.       Когато вече е поопечен отдолу (аз го приготвям в тиган без мазнина), и е твърдичък, отгоре още ще има течна яйчена смес. Лекичко с шпатулата повдигате някое крайче и течното се излива отдолу и се запича с другото. Когато сметнете, че достатъчно сте изсипали течността, го обръщате. Това се прави, защото иначе течното натежава и разваля баланса на омлетчето и при обръщането най-често се чупи. Обръща се с по-широка шпатула, добър захват, може малко да си помогнете с виличка и леко, полегато повдигане и ХОП! цял омлет в тигана.
Последен щрих в омлетения ни small talk – всеки си знае с какво и как обича омлетите. Аз го обичам със сирене и доматче. Доматче защото става сухичък без мазнина и с щипката брашно. А сиренето слагам отделно, защото така го усещам много повече на вкус, отколкото натрошено в яйцата.

Вече започнах да получавам имейли със съвети... Страхотно е, но има доста неща, които трябва да науча, така че не ме жалете J))

5 коментара:

  1. Разбиваш яйцата, малко сол, капваш малко ВОДА разбъркваш, добавяш каквото ти е на сърце, в тиган с МАЗНИНА пържиш .. без изливаници и прочие .. акто се постегне и отгоре изсипваш в по-голяма чиния так че запеченото да си остане отдолу хващаш чинията и "захлупваш" връз тигана и воала! Обърнат омлет без къцаници и цапаници.. Още малко обратно във същата чиния - аранжировка отгоре с каквото там и на масата за консумация ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Опитвам се да избягвам всякакво пържене и добавяне на мазнина. Пърженото е анатемосано, защото е супер мега гига (както обичам да казвам) вредно за стомаха. А мазнините гледам да ограничавам заради талията ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Ем не прави омлет тогава ;) Варени яйца пак е опция :)

    ОтговорИзтриване
  4. е защо? задължително ли е да се пържи? :)

    ОтговорИзтриване
  5. p.s.: при твоя вариант с чинията се чапа един съд повече ;)

    ОтговорИзтриване