понеделник, 27 януари 2014 г.

Аз владея ба-ни-ца!

Много, много обичам баници – прави, вити, малки банички... всякакви! От години пека баници и смятам, че съм добра в това.  Затова без много предистория, ще ви дам направо две рецепти и една проста калорийна сметка Но да знаете, че скоро няма да се случи отново да дам рецепта на ядене, което владея....
Баница с яйце, сирене и готови кори:
Продукти:
1 пакет готови кори – може фини, а може да пробвате и някои от другите – дърпани, точени, каквото ви е интересно.
8 яйца
600 гр. сирене (хората слагат по-малко, но мечката е права - „колкото повече – толкова повече“)
олио за намазване
Приготвяне:
Разбивате добре яйцата, натрошавате сиренето на каквито трошки ви е приятно и го сипвате в разбитите яйца. Намазвате с малко олио тавичката, постилате си първо 2 кори една върху друга и започвате да разсипвате отгоре от сместа с яйце и сирене. Сещате се – посипвате, размазвате с лъжицата и слагате нова кора отгоре. И пак така, докато не ви свършат корите или сместа. Ако корите свършат преди сместа – просто излейте остатъка отгоре.
Пече се на 180 градуса, докато не ви се стори готова. Повярвайте, щом аз мога да преценя кога е готова, значи всеки може... Може да я поръсите с малко водичка или с газирана вода, преди да я извадите. Може също така да сложите малко масълце отгоре, ако не сте я поливали с яйце и сирене. Аз не слагам масло, за да не трупам излишни мазнини по яденето.
Сервира се негореща, с айранче и самодоволна усмивка J
Калорийното съдържание на цялата баница е 3900 ккал – малко отгоре на стандартния дневен прием от калории за един мъж и една жена. Тоест – ако вкъщи сте двама, както ние и си направите такава баничка в събота сутрин, можете спокойно да си я изядете до неделя на четири пъти – две сутрешни и две следобедни закуски примерно. Ако не прекалявате с останалите хранения и правите това упражнения само уикенда, най-вероятно няма да ви се отрази зле на талиите J Обаче никак, никак няма да е зле, да съчетаете и с малко повече движение през уикенда. Също така, имайте предвид, че според американската асоциация за хранене и диетика, препоръчителната доза жълтъци е не повече от един дневно. Хубаво е да съобразите седмичния си прием на яйца с количеството изядена вкусна баничка.
Баница с яйце, сирене, готови кори и кисело мляко:
Продукти:
1 пакет готови кори
4 яйца
кофичка кисело мляко 2% масленост
400 гр. сирене
1 чаена лъжичка сода
Приготовяне:
Приготвя се като горната баничка, с едно важно отбелязване:
Първо разтваряте содата в млякото. Слагате содата в него и чакате да „шупне“. Ще познаете, че е шупнала, като чуете „Шуп!“. Без майтап!
 Хубаво е да разбиете млякото  добре, за да не става на бели бучки в яйцата. Не е проблем за крайния резултат, ама мен ме дразни J След това прибавяте разбитите яйца и натрошеното сирене и получавате смес за баничка.
Процедурата с корите и сместа е като при горната рецепта.
Що се отнася до калориите, в тази баница те са общо 2910 ккал. Както виждате – значително по-лека на калории от горната рецепта. Аз ви препоръчвам тази, но си запазвам съветите за разпределянето на порции, движението и пресмятането на яйчен прием.

Ако пък имате по-малка тавичка, може да се изхитрите като Кума Лиса и да си направите бърза закуска. Слагате 1-2 кори и на око правите плънка с яйца, сирене и кисело мляко. Правите си маломерна баничка с по-малко кори и яйца и печелите две неща – става по-бързо и след като я изядете няма какво повече да ви изкушава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар