понеделник, 27 януари 2014 г.

Хранителна и енергийна плътност

„Хранителна плътност“ е буквален превод на американския термин в диетологията „nutrition density”.
Най-общо казано хранителната плътност отразява полезните вещества които получаваме от храната спрямо количеството и броя калории.
С термина „Енергийна плътност“  пък американските диетолози обозначават калориите, които сме приели с определено количество храна.
Така например рибата приготвена на пара има висока хранителна плътност, а панираната риба – висока енергийна плътност.

Препоръчително е всеки път, преди да изберем дадено ястие, да помислим за хранителната и енергийната му плътност. Не е необходимо да имаме точни познания за броя калории или състава на храните, дори елементарната ни обща култура може да ни насочи към правилния избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар