неделя, 19 октомври 2014 г.

Баница в кексова форма със шокиран спанак!

Обичаме баница, обичаме спанак :)
Ето някои от рецептите със спанак, които съм пробвала спаначена супаканелони с рикота и спанакпилешка супа със спанак и нахут.
Много време из групите във фейсбук бродеше рецептата за баница в кексова форма. Стотици домакини я направиха, снимаха и забравиха за нея.
И аз реших да я пробвам, като добавя нещо полезно и вкусно - спанак. Мисля, че начинът, по който приготвям спанака за баницата е възможно най-здравословният, затова му обърнете внимание :)
Имайте предвид, че това си е една мазна баничка и преценете разумно колко и кога да си похапвате.

Продукти:
1 пакет фини кори за баница
1 пакет от 300 гр. спанак
6 яйца
200 мл. вода, от тази, в която сте попарили спанака
100 мл. олио
1 бакпулвер
от 300 гр. сирене до колкото ви нашепва сърцето
може и сол, обаче аз не слагам, защото обичам безсолно

Приготвяне на спанака:
Изчиства се от дръжките и се измива старателно. Накъсва се на парчета, големи като маруля за салата. Пуска се във вряща вода за от 5 до 8 минути. Може да вземете едно малко парченце и да го пробвате - трябва да е приятно жилаво и да има вкус на спанак. След като прецените, че е бил достатъчно във вряща вода - извадете го и го пуснете в тенджерка със студена вода. Това е то - шокирането. Запазва консистенцията :)

Приготвяне на баницата:
Рулото на фините кори се нарязва на парчета от около 1 см. ширина. Получават се охлювчета от кори. След това внимателно разделяте всяко охлювче на отделни лентички кори. Както виждате на снимката - получава се едно добро количество лентички.
В купа се разбъркват яйцата, олиото, водата, бакпулвера, сиренето и спанака. Да стане хубава, добре разпределена смес. Изцедете добре спанака от водата (без да го стискате), преди да го сипете в сместа. По някое време от разбъркването, включете фурната да се загрява на 180 градуса, защото баницата трябва да бъде посрещната горещо.
След като лентичките и сместа са налице, идва моментът да сте бързи, смели и сръчни.
Всички лентички с минимално слепване помежду си трябва да отидат в сместа. Трябва бързо да успеете, да потопите всичко, едновременно да попие добре и да не се разкашка.
И после бързо в намазнената тавичка. С бързото сипване в тавата се справих, като с ръце преместих каквото можах. Каквото остане като течност, се изсипва много по-лесно после.
Може да ви се струва, че има повече течност от необходимото, но накрая ще видите, че резултатът е добър.
Пече се 40 минути :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар