неделя, 31 май 2015 г.

Sponge cake с какао и банан :)

Обичам сладкиши. Нямам какво да добавя... Пускам си Елвис http://youtu.be/5V430M59Yn8 и започвам с любов да приготвям този немного претенциозен, но много вкусен кейк :)
Наистина мисля, че за разлика от други сладкиши, за този е подходящо по-нежно и спокойно настроение.
И така...

Продукти:
225 гр. масло
225 гр. захар
225 гр. брашно
4 бр. яйца
2-3 с.л какао
1 бакпулвер
* 1 банан или две шепи череши (може и без плодове)

Приготвяне:
1. Маслото трябва да е меко, а не разтопено. Размачква се хубаво с вилица, захарта се сипва постепенно в него и се разбива докато се получи равномерен захарно-маслен крем. Именно заради това разбиване ви съветвам да сте в спокойно и нежно настроение. Масло и захар се разбиват бавно и старателно, не можеш да претупаш работата или да компенсираш със сила...
2. Яйцата се разбиват отделно, след което се сипват в маслено-захарния крем постепенно с разбъркване. Бърка се, докато се получи хомогенна смес
3. Брашното се пресява (ако искате), в него се смесват добре какаото и бакпулвера, така че брашното да е с равномерно какаов цвят
4. Брашняната смес се сипва постепенно в яйчената
5. При желание се добавят плодовете
6. Пече се в предварително загрята фурна около 30 мин. на 180 градус

Кейкът е мек, с хрупкава коричка и с приятно шоколадов вкус :) Върви с коняк ;)


Няма коментари:

Публикуване на коментар