неделя, 17 май 2015 г.

Масленки без захар с банан и овесени ядки

Съвсем случайно в една фейсбук група за здравословно хранене на деца, една майка ми даде рецепта за овесено-бананови бисквити без захар. Много се зарадвах на рецептата, защото активно работя за ограничаването на захарта във всекидневното меню на малки и големи. Обаче се наложи да я модифицирам. Първият път имаха вкус на хартия, затова им добавих някои неща за овкусяване.
Сега с удоволствие ви представям идеалната закуска - вкусна, полезна и силно енергийна :)
Снимките са от двете приготвяния.
Искам да им измисля и някакво по-хубаво име, но още не се сещам :)

Продукти:
150 гр. бяло брашно
50 гр. брашно от лимец (може царевично, пълнозърнесто или бяло)
100 гр. овесени ядки
70 гр. меко масло (следващият път ще пробвам с 1 яйчен белтък и по-малко масло)
2 нормално големи банана
1 ч.л. канела
2 ванилии по 0,2 гр.

може да се добави:
какао, малко мед, щипка индийски орех, ядки, червени боровинки или други сушени плодове нарязани на ситно

Приготвяне:
1. Овесените ядки се накисват в топла вода за 10 минути
2. Маслото и банана се намачкват с вилица и се разбиват, докато се получи кремообразна хомогенна смес
3. В брашното се слагат продуктите за овкусяване, които са на прах. Ако сте избрали да овкусявате с мед, ядки или сушени плодове - слагат се в маслено банановата смес
4. В купа се разбъркват брашното, маслено-банановата смес и овесените ядки
5. Сместа се слага за 15 минути в хладилник (а спокойно може да преседи и цялата нощ и сутринта да си ги опечете като се събудите)
6. Ако е много лепкаво се оформят с лъжица малки топчета и се правят плоски отгоре като бисквити. Ако не е лепкаво, може и с ръце
7. Бисквитите се нареждат върху хартия за печене в тава
8. Пекат се в предварително загрята фурна 20 минути на 180 градуса
По-вкусни са, когато изстинат :)

Изглеждат силно препечени, защото обичам по-изпечени, а и канелата им придава такъв цвят :) Стават хрупкави, но не много твърди :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар