петък, 8 май 2015 г.

Пица с домати и моцарела

Много пъти започвах тази статия с различно първо изречение и всеки път го изтривах... Затова следвам правилото си, че честността е в основата на доброто представяне и започвам без много уговорки :)
Рецептата е на Джейми Оливър, този толкова прекрасен готвач :)
Изобщо всичко е толкова чудесно - да приготвяш за първи път любимо ядене, по рецепта на сладкия сладък Джейми,  с любими продукти (домати, моцарела и босилек) и да слушаш Челентано Io non so parlar d'amore full album
Искам обаче да ви предупредя, че пицата си е сериозна работа. Има си тесто, то се меси и разточва... Това е за жени, не за момичета ;)
И още един щрих към картината - пече се на много висока температура. Препоръчвам изстудено бяло вино на една ръка разстояние, докато чакате да се опече :)

Продукти:
За тестото:
500 гр. брашно (оригинално 400 гр. брашно и 100 гр. грис) + брашно за поръсване при месене и точене. Аз го правих с пресято брашно тип 650 и се получи страхотно, но вярвам, че става и с тип 500
400 гр. топла вода
7 гр. мая (това е горе долу чаена лъжичка и половина)
1 с.л сол
1/2 с.л захар

За отгоре (как се нарича това? плънка? сос?):
4 средно големи червени домата. Доматите трябва да са хубаво узрели, кожичката им да е дебела и да не е много опъната.
2 скилидки чесън
босилек, колкото обичате (повечко ;) )
3 топки по 100 гр. моцарела
малко зехтин или олио

Приготвяне на тестото:
Температурата на стаята, в която сте трябва да е приятно топла. Не гореща, но и да не е прохладно.
Солта, маята и захарта се разтварят в топлата вода.
Прави се кладенче в брашното и водният разтвор се изсипва на тънка струя, като постепенно се бърка с вилица, така че да обхваща брашното. Трябва да се случва сравнително бавно и внимателно и да се бърка нежно. За да не хвърчи брашно, да не се разтича вода и т.н.
Целта е да се получи лепкаво тесто. Може да добавите вода, ако не ви стига или да не сипвате цялата, ако тестото се е получило, преди тя да свърши.
Когато имате вече лепкавото тесто, поръсвате ръцете с брашно и мястото, на което ще месите и започвате месенето. За описание на месенето речникът ми е беден, затова някой път ще кача видео.
Меси се, докато усетите хубаво жилаво тесто в ръцете си, което почти не лепне. Това му е забележителното - става по-жилаво от тесто за питка. Хубаво е да отделите поне 10 мин. на месенето.
След това го увивате в памучна кърпа и го слагате на топло, за да втаса. Втасването е 45 минути и се очаква тестото да повиши два пъти обема си. При мен не стана така, но въпреки това беше ок.
В тези 45 минути ви препоръчвам, да си измиете съдовете до тук, да обелите и нарежете доматите и да подготвите нещата, така че на 35-тата минута, да состът (така ще го наричам), да е на котлона.
След като мине времето за втасване, тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя за 15 минути в хладилника.
След престоя си в хладилника, тестото се разточва. Разточването се случва на твърда и равна повърхност, обилно поръсена с брашно, за да не лепне. Аз разточвах върху две подложки за маса и не съжалявам, защото когато малко залепна, просто го обърнах с тях върху тавата.
Както знаем от рецептата за Плодов тарт, аз разточвам с бутилка вино :) На разточването също ще публикувам видео някой ден...
Разточеното до дебелина 0,5 см. тесто се поставя внимателно в намазнена и набрашнена тавичка, като можете да оставите малко по-изпъкнал бордюр в края.

Приготвяне на соса:
На мен звездите ми го проговориха и аз реших, да накисна доматите за няколко минути в топла вода. Точно след като сложих тестото да втасва, докато измия посудата от месенето. Оказа се добро решение, защото беленето беше по-лесно. За да е още по лесно, първо се минава с тъпото на ножа по доматите и после се белят.
Белените домати се нарязват на дребно. Няма нужда да е чак на кубчета. Аз, както можете да видите на снимките, редувах нарязани домати с накъсан босилек още в купата.
В загрят на средна степен тиган, се слага малко зехтин и се пуска чесъна нарязан на филийки. Когато чесновите филийки станат златисти, се изсипват доматите и босилека и се оставя да къкри. Разбърква се от време на време, но като цяло няма голяма нужда от наглеждане.
Това продължава 20 минути, като през това време се случват престоят на тестото в хладилник и разточването :)
* Може да добавите сол, аз не го правя, но вие опитайте соса и ще прецените.

Приготвяне на пицата:
Върху разточеното тесто в тавата може да се размаже малко зехтин. Аз вместо това размазах от соса, да попие :) След това се разлива соса и се нареждат парчетата моцарела. Аз я покрих цялата в сос и моцарела, но това не е най-добрият подход. Трябва да се остави и малко място "да диша".
Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса. Пече се без вентилатор (все пак в пещите за пица вентилатор няма ;) ). Печенето, в зависимост от това, колко сос сте сложили може да отнеме между 20 и 30 минути. Пробвайте с виличка.

Много е вкусно, получава се доволно голямо количество - а снимката с парчетата е само половината пица :)








Няма коментари:

Публикуване на коментар