неделя, 31 май 2015 г.

Кейк с череши

Обожавам череши! Толкова са вкусни и красиви! Освен това са страхотен източник на витамини А и С и са с нисък гликемичен индекс.
Е... Безкрайно вкусният сладкиш, който ще ви представя е с височък гликемичен индекс, но... Вие ще внимавате, нали? :)
Ето и една песен за настроение - Cherry pie :)

Продукти:
250 гр. череши
5 яйца
2/3 ч.ч захар + още 2 с.л
1 и 1/2  ч.ч брашно + още 2 с.л
5 с.л олио
150 мл. прясно мляко
3 ванилии по 0,2 гр.
1 бакпулвер
* може да добавите парченца черен шоколад за разкош

Приготвяне:
1. Черешите се обезкостяват, внимателно се разбъркват с допълните супени лъжици захар и брашно и се оставят настрана
(от тук нататък ако имате кухненски робот е добра идея, да го ползвате)
2. Яйцата се разбиват в купа, след което в тях се добавя захарта с постепенно разбъркване
3. В яйчено-захарната смес се сипват млякото и олиото, отново с постоянно разбъркване
4. Брашното се пресява (ако искате) и в него се разбъркват ванилиите и бакпулвера
5. С постоянно бъркане брашното се сипва в течната смес
6. 2/3 от кексовата смес се изливат в намазнена тава за печене. Ако ви направи впечатление, че сместа е по-течна от стандартното за кекс, не се притеснявайте - ще се опече чудесно :)
7. Обезкостените череши се сипват равномерно в тавата и върху тях се излива останалата 1/3 от сместа
8. Пече се около 30 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна. Все пак, добре е да проверите с тънка пръчица или с нож, дали кексът е добре опечен, преди да го извадите на 30-тата минута.

Сладкишът е стра-хо-тен! :)


Преди да го полея с последната 1/3 кексова смес :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар