събота, 16 май 2015 г.

Леща на фурна

Лещата е суперхрана. Богата е на протеин - 25,8%, на фибри - 30,5%, на витамини от група B - 1, 2, 3, 5, 6 и 9 и е много добър източник на желязо, магнезий, фосфор, цинк, селен, калций и калий. Тази съвкупност я прави особено полезна за поддържане на женската красота - коса, нокти и кожа :) Също така лещата е с нисък гликемичен индекс и нискокалорично ястие.
С едно изречение - редовната консумация на леща е силно препоръчителна :)
С още едно изречение - лещата може да бъде супер вкусна.

Аз сама открих начина, който ще опиша по-долу :) В интерес на истината имам статия за първата си леща, но към настоящия момент не ви препоръчвам да готвите по нея... Може да пробвате зелената френска леща. От тогава готвих много пъти и наистина смятам, че рецептата ми достигна много вкусни висини.

Продукти за 4 добри порции:
2 ч.ч. леща
2 л. вода
2 средни глави лук
1 голям морков
3 средно големи домата (може и едно доматено пюре, но аз предпочитам свежи продукти)
4-5 скилидки чесън
1 голяма суха чушка - това е ключът към магията. Много трудно се намират качествени ароматни сухи чушки. Дано да имате. Ако имате - пратете ми, моля! :) Ако нямате - сложете прясна чушка.
1 с.л. сол
1 с.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чили (може и без него)
1 ливване с бутилката зехтин или олио над тенджерата (ще обясня)
Магданоз за поръсване

Приготвяне:
1. Лещата се почиства от боклучета и се изплаква в купа, докато не започне да изтича бистра вода от нея
2. Може да я сложите да кисне във вода за 2 часа, може и да не го правите. Аз купувам леща, която може и без киснене и много рядко го правя.
3. В тенджера се изсипват лещата и водата и се слагат на котлона на слаб огън. Например, ако имате 9 степени на загряване, слагате на 5-та.
4. Лукът и морковът се режат на ситно. Ако ще ползвате прясна чушка - режете и нея с тях. Доматите, ако сте избрали пресни, се нарязват на много дребни кубчета.
5. Когато лещата заври, се сипват наситнените зеленчуци и се разбърква леко. 
6. Лещата ври около 30 мин. Хубаво е да я проверявате от време на време.
7. На 20-тата минута се сипват подправките и нарязаният на ситно чесън. С бутилката зехтин/олио изливате в кръг по диаметъра на тенджерата умерено количество. Трябва да си прецените колко обичате. Ако имате суха чушка, я слагате за десетина минути да кисне в  топла вода.
7. Когато зърната станат годни за консумация в лещата се изсипва нарязаната на дребно суха чушка и всично се сипва в тава. Обикновено не остава много вода, но ако все пак е много - лещата се изсипва с решетъчна лъжица.
8. Пече се на 200 градуса в предварително загрята фурна около    минути и докато не поизври водата и не хване лека коричка отгоре.
Когато видите, че скоро ще е готова, се поръсва с шепа ситно нарязан магданоз.

Да ви е сладко! :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар