сряда, 7 октомври 2015 г.

Лесен и приятен хляб от пълнозърнест лимец

Исках да направя нещо лесно, без квас и втасване... Малко преди да сложа да се пекат бъдещите хлебчета, бях сигурна, че ще излезе джуджешки хляб. Ако не сте чели Тери Пратчет (което е голяма житейска загуба), ще обясня, че джуджешкият хляб е нещо, което може да ти държи сито 100 дни и с което можеш да направиш резки по лодка...
Обаче това, което аз извадих от фурната, беше мек лимецов хляб с хрупкава коричка за вечеря и от който стана чудесна попара сутринта :)

Продукти:
1. 500 гр. лимецово брашно
2. 300 мл. топла вода (от чешмата, не е нужно, да се топли на котлон)
3. 3/4 с.л. сода бикарбонат
4. 2 ч.л. ябълков оцет (колкото по-качествен, толкова по-добре)
5. Може би, ако ядете сол, може да добавите малко...

Приготвяне:
1. Във водата се разтваря хубаво содата, след което се сипва ябълковият оцет
2. Постепенно на малки количества се изсипва водния разтвор в купата с брашното, като се разбърква добре с вилица
3. Когато цялата вода е изсипна и разбъркана и имаме мокра смес, има 2 варианта. Аз сложих сместа в кухненския робот на степен за месене на хляб за 2 минути. Другият вариант е да продължите да бъркате с вилица още няколко минути. След разбъркването сместа е като... много дъвкана дъвка. Изглеждаше толкова твърда, че изобщо не вярвах, че ще излезе нещо.
4. Доста е лепкаво и аз не можах да оформя тестото като един хляб, затова направих две по-малки хлебчета, които си бяха рошавки отгоре. Но бяха симпатични :)
5. Пече се на 170 градуса върху хартия за печене в предварително загрята фурна за един час. Първите 30 минути го пекох с нагряване само отдолу и вентилатор, след това още 30 минути с нагряване отдолу и отгоре с вентилатор.
6. След като се извади от фурната, се напръсква с водичка и се покрива с кърпа за малко.

Това е :) Ето и facebook страница www.facebook.com/nadiacantcook :)

* снимката не е моя, от Pixabay е, но избрах такава,
която най-много да се приближава до реалността :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар