вторник, 28 юли 2015 г.

Запечени тиквички с грис

Замисляли ли сте се колко е смешна думата "запеканка"? :) Смешна-несмешна, ето и една чудна рецепта за запеканка с тиквички. С което официално слагам край на тиквичките за този сезон, защото вече не остана здравословна рецепта с тях, която да не съм приготвила и изяла няколко пъти... И ми писна... Basta тиквички! :)
Ето и една песен, която дойде добре с рецептата https://m.youtube.com/watch?v=lmGkIqu-mpc

Продукти: (количеството е достатъчно за 4-ма души)
3 големи тиквички
4 яйца
300 гр. сирене или извара (с изварата е подходящо само за хора, които обичат безсолно, защото в комбинация с тиквичките е наистина безсолно)
200 гр. грис ако приготвяте с извара и 150 гр. ако е със сирене
1 глава лук
2 пресовани скилидки чесън или малко повече, ако са рязани на ситно
1 връзка копър
2 с.л. зехтин

Приготвяне:
1. Тиквичките се настъргват на едро и се слагат във фурната на 180 градуса. Аз ги сложих в по-малка тавичка, за да може после да ги преместя с останалите съставки в по-голяма без водата, която са пуснали. Вадят се, когато са леко запечени, не трябва да са годни за консумация.
2. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя натрошеното сирене или изварата.
3. Лукът се нарязва на ситно, копърът и чесънът - на още по-ситно и се добавят в сместа.
4. Сипват се зехтина и подправките.
5. Прибавя се грисът и се разбърква до хомогенна смес.
6. В голямата тава се смесват леко запечените тиквички и яйчено-грисовата смес.
7. Пече се на 180 градуса до златиста коричка.
* Може да настържете кашкавал, но аз не го правя, за да си спестя мазнините.



Няма коментари:

Публикуване на коментар