неделя, 26 юли 2015 г.

Универсално постно тесто

След като спретнах вкусния плодов галет на Жак Пепен, реших че може би трябва да пробвам и постно тесто. Направих плодов галет с постно тесто и реших, че тази рецепта е истински удар, защото тестото може да се ползва напрактика за всичко :)

Ето основата за меко и еластично тесто:

Продукти:
1. 250 гр. брашно
2. 1/2 пакетче бакпулвер
3. 5 с.л. олио
4. 130 мл. топла вода

Приготвяне:
1. Брашното се пресява (по желание, но е препоръчително) и в него се сипва бакпулвера
2. Сипват се олиото и водата и се бърка и меси. Това при мен го върши кухненският робот, но ако не разполагате с такъв - течностите се сипват постепенно с постоянно бъркане. Меси се с длани и за да не ви залепва тестото, може да се намазните с олио или да поръсите тестото с брашно. Според мен е по-ефективно, ако ръцете ви са намазнени.
3. Тестото се увива във фолио и се оставя за 20 минути в хладилник.
4. След това се разточва (в моя случай с бутилка от бяло вино) и си правите каквото си искате :)
5. Пече се в предварително загрята фурна 25-30 мин. на 180 градуса.

Възможни вариации:
Солено - може да се добави малко сол и да стане блат за пица, или с малко повече олио и сирене да стане хубава не-чак-толкова постна питка
Сладко - може да се добави ванилия, канела, малко индийско орехче, сладко от буркан или да се наредят плодове отгоре за галет.

Приемам още предложения :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар