сряда, 22 юли 2015 г.

Мега вкусните пилешки филета!

Сутрин е, лято е, кафе и компютър в леглото... всичко води към тази лятна песничка, с която вчера ме зариби една тийнейджърка :)
Рецептата е на Джейми Оливър с леки модификации :) Страхотно вкусни стават пилешките филенца, но искам да призная нещо.... не е много диетично или пък здравословно. Със сигурност ползвах и трите тайни на френската кухня - масло, масло и масло, но останах вярна на себе си и не пържих :)
Също с филенцата направих и печен карфиол с тази смес. Карфиолът се пече точно като филенцата, но преди това трябва да се пусне във вряща вода за 12 минути. Във водата се слага и една супена лъжица оцет, за да бъде карфиолът хрупкав ;)

Продукти:
500 гр. пилешки филета или пилешки гърди
100 гр. меко масло
1/3 връзка магданоз
6 с.л. с връх галета
4 скилидки чесън
1 лимон
3 щипки сол
малко брашно
1 голямо яйце или 2 по-малки

Приготвяне:

1) Магданозът се нарязва с дръжките на много ситно. За начинаещите една подсказка - ползвайте нож като този на снимката - дръжката е малко по-високо и така можете да подпрете острието на дъската и да "гилотинирате" магданоза. Става бързо и лесно, ако ножът ви е остър :) И пръстите, които държат магданоза са с ноктите надолу, а не напред.
2) Маслото се разбива с вилица на крем. За да не ви се откачи ръката - наистина трябва да е меко, когато започвате.
3) Наситненият магданоз се изсипва в маслото и се бърка, докато се разпредели равномерно.
4) В маслено-магданозената смес се сипват една по една лъжиците с галета, като постоянно се бърка. Сместа трябва да стане еднородна.
5) Сокът от лимона се изстисква в купичка и в него се разбъркват пресованите скилидки чесън. След това лимонено-чесновия разтвор се изспива с постоянно бъркане в другата смес. Посолява се.
* Ако ще готвите с гърди - покриват се с малко фолио и се приплескват с чукче за пържоли (или моето универсално средство - бутилка). Ако ще правите филенца няма нужда и направо започвайте:
6) Филенцата се овалват първо в брашно, после в разбито яйце и накрая в маслената смес. Имайте предвид, че в маслената смес е трудно нещо да се "овалва". Затова се пригответе да се изцапате и с ръце да слагате от сместа върху филетата. Количествата на рецептата са достатъчни, да бъдете щедри и да се получи хубава коричка, когато се опекат.
7) Филенцата се редят на хартия за печене и се пекат в силно загрята фурна на 240 градуса 15 минути. На опаковката на хартията за печене пише, че не се ползва на температура над 220 градуса, но издържа две печения по 15 мин. на 240 градуса, така че спокойно :)

Може да ме посетите във www.facebook.com/nadiacantcook :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар