неделя, 2 август 2015 г.

Тиквички Патисън с кайма и ориз

Знам, че след тази рецепта се зарекох повече, да не правя тиквички, обаче вижте тези...

 

Тиквички Патисън - как да не ги купи човек :) Обаче трябва да си призная... купих ги, сготвих ги и... ядох само от плънката. Наистина - basta тиквички за 2015г!!! (12 часа след написване на статията - хапнах си - чудесни са! Плътни и сочни, също имайте предвид, че са леко сладникави... струва си ;) )

Продукти:
Тиквички Патисън - аз взех 4, но с количеството на плънката могат да се напълнят десетина...
500 гр. кайма - аз ползвах телешка, но предполагам, че може с всяква
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 пълна кафеена чаша ориз
800 гр. домати от консерва (рязани, не цели)
1 връзка магданоз
1 ч.л. сол
черен пипер

Приготвяне:
1. Тиквичкие се издълбават и се слагат във фурната за 15 мин. на 150 градуса, за да омекнат. Водичката, която пуснаха, излях в плънката.
2. Лукът, морковът и пресованият чесън се слагат в силно нагорещено олио. Когато лукът стане "стъклен", огънят се намалява и се изсипва надробената каймата.
3. Когато каймата добие вид на готова, се изсипват ориза и половината домати и тиганът се захлупва за 5 минути.
4. След като минат 5-те минути, се разбърква и се слагат половината от останалите домати. Пак се захлупва за 5 минути.
5. Отново разбърквате, сипвате последните домати и не спирате да бъркате, докато водата изври.
Желаният ефект е каймата да не е жилава и оризът да е набъбнал. Затова след обработката на лука и морковите, температурата е по-ниска и има задушаване.
6. Накрая се сипват ситно нарязаните листа на магданоза, солта и черният пипер.
7. Плънката се сипва в тиквичките и около тях.
8. Пече се 30-40 минути на 180 градуса.
Плънката е подходяща и за чушки :)







Няма коментари:

Публикуване на коментар