сряда, 5 август 2015 г.

Сициалианска капоната - вкусна манджичка с патладжани

Кой каза, че патладжаните не са секси? Е... може би всъщност наистина не са, но... тази песен е секси, както и Сицилия :) А смисловата връзка в последното изречение, е че сега ще ви представя страхотна сицилианска рецепта, която приготвях под съпровода на песничката :)

Продукти:
2 големи патладжана
1 с.л. сушен риган
сол на вкус
черен пипер
* може да сложите и малко люто
1 глава лук - ситно нарязан
2 скилидки чесън - пресовани или ситно нарязани
1 връзка магданоз - ситно накълцани листенца
2 с.л. каперси подсушени от маринатата си
1 шепа зелени маслини без костилките - може и цели, но е по-добре да ги нарежете на половинки
2-3 с.л. билков оцет
4 големи домата - по-добре белени и нарязани на средно големи парчета, но ако не ви се занимава, може и небелени :)
30 гр. едро счукани бадеми
На моята снимка всички парчета са по-големи от описаното, но... така се трупа опит :)

Приготвяне:
1. Патладжаните се режат на едри парчета - кръгове с дебелина 1 см. и след това кръговете се режат на половинки, а по-големите - на четвъртинки.
2. Дълбок тиган се сипва мазнина и се загрява до висока температура. Сипват се патладжаните и ригана и се пържат около 5 минути, като се раздрусват и разбъркват, за да се обработят от всички страни. Олиото трябва да е достатъчно (почти един пръст), за да не се налага да доливате, а температурата да е наистина висока. Ако не е така - патладжаните ще попият мазнината и ще станат тежки, същото така ще вземете най-нездравословното от процеса на пърженето.
3. Когато патладжаните станат златисти от двете страни, сипете в тигана лука, чесъна и магданоза. Готви се още две минути на силния огън.
4. Каперсите, маслините и оцетът се пускат в тигана и се разбърква.
5. Добавят се и доматите, разбърква се и се оставя да къкри (това е, когато температурата на котлона е слаба - например от 9 степени, вие включвате 6-тата) за 10 минути, като разбърквате от време на време (това последното как е правилно, да се напише?)
6. На 10-тата минута слагате подправките и бадемите и оставяте за още 5 минути.

Нещо важно - пробвах тази манджичка и на фурна - получава се чудесно. Изпълняват се стъпка 1,2 и 3, след това всичко се сипва в една касерола или йенска тенджера и се пече на 180 градуса до готов вид :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар