четвъртък, 13 август 2015 г.

Лятна паста :)

Ето една лятна вариация на безкрайно вкусната, пикантна и малко мазничка паста от Наполи aglio olio e peperoncino :)

Продукти:
1 пакет спагети
1 малък патладжан
1 чушка
250 гр. чери домати
1/2 ч.ч. зехтин
3 до 6 скилидки чесън, според вкуса
пеперончино на вкус
1/2 връзка магданоз

Приготвяне:
1. Спагетите се приготвят според указанията на опаковката. Трябва да са al dente. Al dente значи "на зъба", т.е. да са твърдички, а не разварени. Така са и най-здравословни - след приготвянето може да прочетете цитат от д-р Гайдурков, който обяснява защо.
2. В дълбок тиган с капак, в много нагорещена мазнина се пускат зеленчуците и чесънът, нарязани на дребно. Много е важно мазнината да е гореща и зеленчуците да се обработват за кратко. Това е най-здравословният начин за пържене (доколкото може да е здравословно) и така най-добре се запазват вкусовите и хранителните им качества.
3. Сипват се спагетите, пеперончиното и ситно нарязаният магданоз и се разбъркват.
4. Оставят се за няколко минути на тих огън. Внимавайте чесънът да не остане най-отдолу и да загори.
Спагетите се консумират с много вино, което в комбинация с лютото, може да ни доведе до тази песен... Fatti avanti amore



Смилането на въглехидратите, започва в устната кухина под влияние на ензима амилаза. Ако тестените изделия са поели много вода, те няма  да могат, да поемат достатъчно слюнка в себе си и следователно няма да се храносмилат добре. Ще стоят „като топка” в стомаха и ще се подлагат на неизбежна бактериална ферментация. Освен това при дъвкането на по-плътна паста (а не гълтането,както е при меката) се отделя много повече слюнка, а оттам и храносмилателни ферменти. Ще има и  повече време да изконсумираме  порцията, време необходимо на сигнала от постъпилите в кръвта  хранителни вещества да достигне до мозъка. В противния случай на бързо гълтане, центърът на засищане все още е незаситен, има завишен апетит и ние преяждаме.  Д-р Гайдурков

Няма коментари:

Публикуване на коментар