събота, 20 юни 2015 г.

Кугел с тиквички

Понеже гледам да приготвям ястия предимно със сезонни продукти, логично е да се оглеждам за ястия с тиквички през юни :)
И ето това еврейско традиционно ястие, което може да бъде сладко, солено, зеленчуково, месно или не знам още какво, доста привлече вниманието ми с тиквичковия си вариант :)

And now ladies and gentlemen - Zucchini Kugel :)

Продукти:
В общи линии зеленчуците може да се слагат по собствено усмотрение, важното е да не става водно. Предлагам моя вариант, като е хубаво, да имате предвид, че ми се получи една голяма и една по-малка тава... Т.е. - може да съкратите малко продуктите :)
1 червена чушка
1 зелена чушка
4 неголеми тиквички
6-7 малки картофа и един по-голям
2 големи моркова
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
още:
6 яйца
6 с.л. брашно
6 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
200 гр. кашкавал или пармезан настъргани за поръсване

(Има рецепти със сметана и сирене. Аз изобщо не ползвам сметана, а сирене добавих в чинията, след като беше готово и стана доста приятна комбинация)

Приготвяне:
1. Зеленчуците се измиват, картофите и лукът се белят
2. Картофите се режат на средно големи кубчета
3. Чушките се режат на къси лентички
4. Тиквичките също се режат на средно големи кубчета
5. Лукът - на ситно
6. Магданозът - на още по-ситно
7. Всички зеленчуци се смесват заедно, за да направят равномерна вкусна мозайка
8. Приготвя се смес от разбити с брашно яйца, зехтинът и подправките
9. Зеленчуковата мозайка се залива с яйчената смес и се разбърква, за да попадне навсякъде
10. Пече се 30-40 мин. на 180 градуса
11. Около 10 мин. преди да извадите от фурната, се наръсва настърганият кашкавал или пармезан, за да се разтопи хубаво и да направи коричка
Enjoy! :)



Няма коментари:

Публикуване на коментар