четвъртък, 24 април 2014 г.

Лодки от патладжан с кайма

Ето едно ястие, което освен, че има зеленчук, има и месо. Идеално за нашето скромно домакинство :) Идеално е за хора, които нямат много време и/или умения за готвене.
Понеже животът е радост и тъга, случиха се две неща с това ядене. Едното е, че за първи път нещо, което готвя имаше добър външен вид. А второто - сетих се, че и патладжана трябва да е опечен така, че да става за ядене чак когато милият дъвка едно парче около 2 минути и го глътна с кисела физиономия...

Продукти (за двама):
3 големи патладжана (4 по-малки);
400 гр. кайма;
1 глава лук;
олио, зехтин;
1/2 връзка магданоз;
1 ч.л. сол,
1 ч.л. червен пипер;
черен пипер на око;
щипка кимион;
кашкавал за поръсване.

Приготвяне на патладжаните:
1. Патладжаните се нарязват на половинки. Вътрешността им се издълбава, за да се получат лодки. По мое мнение е добре, да се издълбае повечко от вътрешността, за да се опекат по-лесно.
2. Половинките се посоляват и се оставят 15-тина минути, за да им излезе горчивия сок.
3. След което се заливат с малко зехтин и в намазнена тавичка, се слагат във фурната на 200 градуса (може да намалите на 180, ако прецените в някакъв момент), за да се изпекат до омекване. Гледайте да са наистина почти готови за ядене преди да започнете да ги пълните.
* Любимият даде идея, да ги покрия с фолио следващият път и сигурно ще пробвам.

Приготвяне на плънката:
Докато чакате патладжаните, да станат готови за напълване, може да приготвите плънката.
1. Нарязвате на ситно лука и го слагате в тигана, да се запържи до "стъклено".
2. След това добавяте каймата. Аз не добавям повече мазнина в тигана, за да спра с пърженето. Ако каймата е хубава, тя става на малки парченца в тигана (трябва да бъркате, разбира се).
3. Когато се раздроби хубаво и е зачервена, сипвате и ситно нарязаната вътрешност от издълбания патладжан.
4. Патладжана пуска вода, но ако добавите половин чаена чаша, няма да сбъркате.
5. Когато водата почти е извряла, а каймата има вид на готова, слагате подправките - сол, червен и черен пипер и кимион. Разбърквате хубаво и опитвате малко, да видите как са подправките. Не изяждате плънката, все пак не се казвате Надя, я!
6. След като сте разбъркали подправките добавяте ситно нарязания магданоз и пак разбърквате.

Пълнене на лодките:
Няма нищо сложно тук. Просто патладжаните трябва да са наистина почти готови за консумация, както и плънката. С лъжица пълните на богато :)
Ако ви остане нещо от плънката, може да сложите от вчерашния ориз с гъби в тигана и да си направите пак нещо вкусничко.
Когато вече ви изглеждат опечени (не изпускайте момента), наръсете отгоре с настърган кашкавал.
Когато кашаквалът се разтопи хубаво, може да украсите със стръкчета магданоз. После снимате за фейсбук и хапвате :)))

www.facebook.com/nadiacantcook


Няма коментари:

Публикуване на коментар