вторник, 15 април 2014 г.

Ватикански хляб

Тези дни получих закваска за популярния в момента "Ватикански хляб", както и подробни указания какво се прави с него.
Публикувам указанията тук, а закваска вярвам, че може да се намери, ако се разтърсите сред приятелки ;)
Ватикански хляб/Хлябът на Иисус
Носи здраве, щастие, късмет на цялото семейство, на този, който го прави и пече изпълнява едно желание. Само един път в живота може да печеш този хляб. 
Важно е тестото, което получавате, да се постави в пластмасова или стъклена купа 2-2,5 л. Бърка се само с дървена лъжица, държи се на стайна температура, не в хладилник. 
Приготвяне:
понеделник - прибавят се (прибавя се към закваската, която са ви дали) 250 гр. захар и не се бърка;
вторник - прибавя се 250 мл. сварено и охладено мляко и не се бърка;
сряда - 250 гр. брашно, не се бърка;
четвъртък - разбърквате хубаво с дървена лъжица;
петък - прибавя се 250 гр. захар, 250 гр. брашно, 250 мл.сварено и охладено прясно мляко,. Разбърква се с дървена лъжица,. Разделя се на 4 равни части, 3 от които раздавате на близки хора.
събота - към своята част прибавяте 250 гр. брашно, 1 ванилия, 1/2 ч.л. сода, 1/2 ч.л. бакпулвер, 3 яйца, 250 мл. олио, натрошени орехи, шепа стафиди, 1/2 ч.л. канела, нарязан шоколад.
Пече се във форма за кекс на 180 градуса за 45 мин.

Аз вчера го започнах, точно в понеделника след като се върнах от посещение на Ватикана и на именния ден на моя любим. Интересното е, че за въпросния имен ден и двамата разбрахме от прекрасната дама, която ми даде закваска :) А печенето ще се случи в събота, точно преди Възкресение, което тази година съвпада за православни и католици.
Сега положението е много сакрално едно такова... Дано да ми се сбъдне желанието, че много силно го искам :)
Дано и вашите се сбъднат!
https://www.facebook.com/nadiacantcook

Няма коментари:

Публикуване на коментар