вторник, 9 декември 2014 г.

Палачинка с брашно от елда

Естествено, че си купих брашно от елда. Все пак елдата съдържа цинк, мед, желязо, магнезий, витамини от група В и протеини...
Само с брашно от елда не може да се опече кекс, например. Трябва да се направи смес с други брашна. Още не съм стигнала до там.
Но стигнах до вездесъщите палачинки! Преди да се захванете с тях, искам да обърна внимание, че ако не ги подсладите/подсолите или нещо подобно, ще станат по-скоро безвкусни. Тъй като аз не обичам, да слагам захар и сол, ако не се налага, предлагам да ползвате много вкусна плънка - плодове с маскарпоне, само плодове, сирене, сладкото на мама и пр.

Продукти:
1 ч. ч. брашно от елда
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 или 2 ч.л. разтопено масло
1 ванилия
по желание:
сол, захар

Приготвяне:
Всичко се разбива заедно много добре, докато се получи хомогенна смес. Най-добре с миксер. Ако има мехурчета, може да оставите сместа в хладилника за около 30 мин.
След това се пържат (в моя случай пекат) в тигана като добре познатите ни палачинки :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар