петък, 5 декември 2014 г.

Вкусна риба за аматьори

Риба плакия - лесна и вкусна, точно като всичките ми рецепти :)
Тук освен рибата, ще ви предложа и подходяща гарнитура - ориз Арборио.
Продукти:
500-600 гр. риба (ако взимате цели рибки, нека да тежат повече, защото и главата се включва);
1 морков;
1 голяма глава лук;
1-2 скилидки чесън;
1 голям домат;
резенчета лимон;
дафинов лист;
галета;
сол;
1/2 връзка магданоз

За ориза:
1 каф. ч. ориз Арборио;
1 глава лук;
1 скилидка чесън;
3/4 пакет краве масло.

Приготвяне:
Нарязаните на ситно морков и лук се сипват в нагорещено олио. Пържат се 1-2 мин.на висока степен, след това степента на загряване се намалява и се долива 1/3 водна чаша вода. Слага се и наситнения чесън, както и рендосан/на кубчета домат  и се посолява.
Сместа стои на котлона, докато водата изври до толкова, че да не е водна, а кремообразна.
В тавичка се слагат парчетата риба/рибата/рибите и се поливат със сместа от тигана. Нареждат се резенчета лимон върху рибата, поръсват се с галета, слагат се 2 листчета дафинов лист и се пекат на 180 градуса 40 минути.

Оризът се приготвя, като първо се запържват нарязаният на ситно лук и чесънът. Запържването се прави по същия начин, като това за зеленчуците на рибата.
Ако оризът е Арборио - в тенджера се изсипва кафяната чаша ориз и 4 и 1/2 каф. чаши вода, както и запърженият лук.
След като повече от половината вода изври, се сипва маслото и се посолява.
Оризът се приготвя на умерен огън, докато водата изври и е добре омекнал (опитвайте).

Когато рибата е готова, се поръсва със ситно нарязаният магданоз и се сервира със соса върху канапе от ориз.

Нямам снимки, защото бях толкова напрегната, дали ще ми се получи, че започнах направо да ям, без да снимам... а после, се оказа, че е толкова вкусно, че изобщо не се сетих за снимки.
Enjoy! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар