четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Баба гануш - здравей, нискокалорична вкусотия!

Баба Гануш е нещо като кьопоолуто на близкия изток. Лесно е за приготвяне и е вкусно и леко. Става за предястие както и за гарнитура, а в моя случай - безразборно натъпкване с лъжица от купата.
Ще направя едно лирическо отклонение за кьопоолу - пробвайте някой път да го разбъркате с майонеза, така че да стане бяло. Е, да - ще направите една полезна храна мазна и по-малко полезна, но... това си е ваше решение, аз само давам идеи!
Да се върнем на темата:
Продукти:
* хубаво е да знаете, че на практика всичко е "на вкус". Вземете си колкото искате патладжани, пригответе изброените продукти и добавяйте с опитване :)
2 големи патладжана (около килограм общо)
3 супени лъжици сусамов тахан
4 супени лъжици зехтин
2-3 скилидки чесън
сок от лимон
1/2 връзка магданоз
1 чаена лъжица кимион
сол
черен и червен пипер

Приготвяне:
Патладжаните се пекат или на скара, или на фурна. Печенето на фурна, (след консултация с бг-мамма) се оказа, че представлява около 30-40 мин. на 200 градуса, като 20 мин. се обдухва с вентилатор и 20 - не. Според "Бон апети", става и значително по-бързо. Според мен, ако патладжаните са големи - поне 30 мин. си трябват.
Патладжаните се слагат цели и добре надупчени с нож. Аз взех един малък нож и го забивах до край в патладжана. Доста пъти. И не защото си падам да пробождам с нож - така е по-добре за печенето.  Добре е да покриете тавата с нещо (фолио или хартия), защото пускат сок.
Готовите патладжани се обелват и нарязват на ситно. Аз ползвах добрия стар робот. Забележете - нарязват се на ситно, не се смилат на пюре.
Прибавете сусамовия тахан, за да направите хубава консистенция.
Започнете да изстисквате лимона вътре, като опитвате от време на време, да не ви е кисело.
Слагате зехтина и опитвате, за да разберете, че е по-скоро безвкусно... Спокойно!
Идва ред на чесъна. Аз лично разбрах, че има разлика между това, да сложиш ситно нарязани скилидки и пресован чесън. Пресованият чесън (естествено) има много по-силен вкус и аромат. Така, че - ако не искате да си приготвите чеснова бомба с продължително действие, както направих аз - опитвайте :)
Кимион, сол и черен пипер, колкото ви е вкусно.
Накрая ситно нарязания магданоз за красота и свежест.
И моля - имайте предвид, че като ви съветвам да опитвате постоянно, имам предвид по малко. Не по една супена лъжица, нали...
Прилагам снимка на продуктите, защото резултата си е една кафеникава каша, какво да й снимам :D


Няма коментари:

Публикуване на коментар