събота, 22 март 2014 г.

Хумус - безкрайно полезен гост от Близкия Изток

Хумусът е популярно ястие от Близкия Изток. Най-общо казано, това е паста от нахут със сусамов тахан. По-конкретно казано – това е питателно и полезно ястие, на което можете да добавяте какво ли не, за да получите най-харесвания вкус.
Нахутът е растение от семейство бобови и е богат на ценни за организма минерали. 
Сусамовият тахан от своя страна е съкровищница за подхранване на имунитета – по-високо съдържание на протеини от обичайните храни на трапезата ни, богат на витамини от В групата, мед, цинк, магнезий и калций. 
Сусамовият тахан е „балсам за стомаха“ и много подходяща храна за спортуващи. Доскоро незаслужено позабравен продукт, вече можем да си го закупим от повечето супермаркети. За тези от вас, които не са виждали сусамов тахан (като мен до преди 2 седмици например) - по-гъст е от течност, по-рядък е от паста. Може с малко фантазия да се намаже на сухар, но е хубаво да помислите с какво ще го съчетаете, за да го хапвате по-редовно. Препоръчват го с мед.
Нещата, които може да добавите към готовият хумус сами по себе си също са имуностимулатори и анти-оксиданти – лимон, черен пипер, чушка, зехтин, маслини и пр.
Сега ще дам една примерна рецептичка с вариации. Количествата по-долу са за „базов модел“ и разядка, не за наяждане J)) Хубаво е да имате предвид, че нахутът преди да се вари се накисва за една нощ във вода.
Продукти:
1 чаена чаша нахут;
½ чаена чаша сусамов тахан – аз слагам повече, но малко „накъртва“ от сусама, хубаво е да се пробват различни количества;
Сокът от половин лимон;
1/3 чаена чаша вода;
½ чаена лъжица сол;
Зехтин на вкус;
Чесън на вкус;
Черен пипер на вкус.
Приготвяне:
Нахутът се накисва поне за една нощ във вода. Аз го държа 24 часа във вода, защото май не съм попаднала на хубав.
След това водата се излива, налива се студена вода да го покрие (три пръста отгоре) и се вари. Колко време се вари зависи от вида на нахута. Моя, дето го кисна по 24 часа си го варя около час и половина. Като натиснете зърното със лъжицата към стената на тенджерата, трябва лесно да се смачква. Не да се цепи на две, а да се смачква.
След като е сварен – нахутът се пасира едно хубаво. В процеса на пасиране се добавя водата и сокът от лимон, защото иначе сместа е много гъста. Добавя се и зехтин, колкото ви е приятно. Аз почти не съм му слагала. Слага се и чесънът, за да не стои на скилидки в сместа. Количеството чесън го оставям на вашата преценка. Аз сложих повече.
Когато тази приятна смес е готова, добавяте и сусамовия тахан, като разбърквате с лъжица.
Сега просто започвате да опитвате. С опитването решавате какво и колко да му сложите. Аз посолих хубаво и наръсих умерено черен пипер.
Някои хора му слагат патладжан или печена чушка, други – маслини, трети го правят по-мазен. Когато веднъж го опитате, вие ще си представите най-добрия вкус за вашата маса J




Няма коментари:

Публикуване на коментар