събота, 22 март 2014 г.

Пиле на бутилка (е*ано пиле) - вкусна и весела работа

Много вкусна и лесна вечеря, при това ефектна.... Звучи точно като нещо, което с радост бих приготвила! Идеята е, че приготвяте печено пиленце, поливано с бира отвътре и отвън по време на печенето, чудно вкусно и хрупкаво, при това ефектно изправено като за танц J


Продукти:
1 цяло пиле,
1 бутилка бира,
Малко мазнинка,
Картофи, колкото голяма тава имате,
Подправки на вкус




Приготвяне:
Пилето се измива добре. Дооскубват му се малките гадости, които са останали недооскубани, когато сте го купували. Маха се и малкото мастно образование на трътчицата.
Пилето се поставя нежно да полегне и се намазва лекичко със зехтин (мазнина, каквато ползвате). Може и да го осолите, ако искате. Аз не го направих и стана страхотно.
Междувременно сложете бутилката бира в някакъв съд с вода, за да може малко по-късно, да отлепите безпроблемно етикетите.
Картофите се обелват, измиват и нарязват на такива парчета, каквито ги обичате. Намазняват се лекичко (в моя случай със зехтин) и хубаво с ръце се разбъркват с подправките. Сложете каквото ви е вкусно. Аз слагам сол, черен и червен пипер на богато и става страхотно.
След като наредите картофите в тавата, направете по средата малко място, за да сложите отворената бутилка бира.  Върху бирата се нанизва пилето.
Има само няколко пиниза, преди да го сложите във фурната:
Предварително сложете решетката на фурната на по-ниско ниво, за да има място за изправеното пиле.
Погрижете се тавата с бутилката, върху която ще нанизвате пиленцето вече да е близо до фурната.
Горните два съвета ги давам, защото когато пренасяш висока конструкция с променлив център на тежестта (каквато е весело пиле върху бутилка с бира), трябва максимално да се улесниш.
Сега една малко по-тънка работа... ама ако не стане – спокойно ;)
Гърлото на бутилкта трябва да е точно на нивото на отвора от шията на пилето. Ако е изцяло вътре, няма да изври добре, а ако е изцяло навън няма да полее пиленцето и отвътре.
Обаче ако се случи така, че остане изцяло навън – не се притеснявайте – пак ще стане хубаво.
А ако е изцяло вътре – просто си отворете една друга биричка  докато се готви си попийвате и поливайте с нея отвън.

Накрая може да украсите, като направите глава на пилето с кората от един лимон J
www.facebook.com/nadiacantcook

Няма коментари:

Публикуване на коментар