неделя, 4 декември 2016 г.

Вкусни и полезни бонбони

Открих много хубаво правило за приготвянето на сурови десерти: Няма как да сбъркам с вкуса, само трябва да докарам правилната консистенция :)
В суровите десерти се слагат само природни съставки - ядки, какао, фурми различни растителни масла, плодове, кокос... каквото и още да си представите, все ще е вкусно :) Така че няма как да сбъркате с вкуса. Що се отнася до консистенцията, вярвам че с внимателно опитване и добавяне на продукти, могат да се постигнат добри резултати.
Благодарение на заниманието "Вкусно и полезно" - здравословна работилница с готвене за деца и родители, които водя, вече съм опитала доста бързи, лесни и полезни рецепти. Що се отнася до десертите, правили сме кремове, шоколад, блатове и разбира се - БОНБОНИ :)

Basic рецепта за вкусни и полезни бонбони:
Основата на бонбоните се прави от фурми и ядки. Грамажите са ориентировъчни, защото консистенцията зависи от много неща - сочността на фурмите, личните предпочитания за твърдост, другите добавки и т.н. Ако фурмите са много твърди, може да ги накиснете предварително в топла вода.
400 гр. смлени фурми
300-400 гр. смлени ядки (аз смесвам различни видове за по-богат вкус)
Какви добавки избирам аз:
50 гр. какаово масло
50 гр. кокосово масло
50 гр. кокосово брашно
1 с.л. рожков
Какво още може да добавите:
какао, мед, ванилия, кокосова захар, ванилия, есенция ром или коняк
За овалване (по избор):
Готварски шоколад
Кокосови стърготини
Кокосова захар
Смлени ядки
Сусам

Приготвяне:
1. Ядките се смилат до средно фино брашно и се разбъркват с кокосовото брашно и с рожкова
2. Фурмите се смилат до пюре
3. Пюрето от фурми се разбърква с разтопените масла
4. Към фурмите се добавя с постепенно разбъркване ядковата смес. Добавя се толкова, колкото смятате, че е достатъчно за оформяне на бонбоните
5. От сместа се оформят топчета или фигурки с формички за сладки. Също може да поставите смес в интересни формички за лед и да ги сложите така в хладилник
6. Овалвате или поръсвате с каквото сте си измислили :)
Няма нужда бонбоните да стягат в хладилник, но е приятно да поседят там и да се охладят.

Да ви е сладко! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар