Авокадото, Persea americana, e растение от семейство лаврови, от което са
дафиновото, камфоровото и канеленото дърво. То произхожда от Централна Америка
и е било познато на ацтеките и маите още преди 8000 години. Названието му на
езика нахуатъл е ahuacatl, което в превод означава тестиси, тъй като плодът
наподобява тази форма. Наричат го още американска круша. Авокадото е донесено в
Европа от испанците през XVII век, но и до днес най-големите производители на
авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. В Европа авокадо се
произвежда основно в Испания и Португалия. Дървото вирее във влажни тропически
гори и достига височина до 16-20 метра. Плодът обикновено тежи 150-250 г, но
има и сортове с по-едри и по-дребни плодове. Едно дърво може да произведе между
160 и 500 авокада годишно. Цветът на кората им е зелен или кафяво-зелен, а
вътрешността съдържа по една семка, която често се бърка с костилка поради
големината й. Плодът узрява едва след като бъде откъснат от дървото.
Както във всички плодове, авокадото не съдръжа холестерол. Напротив – в
него има много ненаситени мастни киселини, които “разбиват” холестерола в
кръвта. Според редица изследвания тези вещества доказано намаляват риска от
сърдечно-съдови заболявания.
Авокадото е много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А,
РР, Е, В1, В2, В6.
На 100 гр. авокадо, в които има 160 ккал., се съдържат 2 гр. протеини, 7 гр. въглехидрати, 15 гр. мазнини.
И една кратка вметка за калия, защото често го споменават, като нещо много
полезно. Калият е важен минерал и основен електролит в човешкото тяло. Той
играе важна роля в регулирането на електролитния обмен, функционирането на
нервната система, контролът на мускулите и кръвното налягане. Калият се намира
във всички клетки на тялото, и нивата му са контролирани от бъбреците. Най-общо
казано, функцията на калия е да регулира водния и минерален баланс в организма. Калият работи с натрия, за да поддържат
нормално кръвно налягане на организма. Изследванията показват, че диети с увеличен
калиев прием може да осигури защитен ефект срещу хипертония (високо кръвно
налягане), чрез увеличаване на количеството на екскретиране на натрий от
тялото. Високият калиев прием е също свързан
с намаляване на риска от смърт поради сърдечно-съдови заболявания.
Докато пиша това, гледаме "Войната не семейство Роуз" и дилемата, дали да започна да обяснявам на глас колко полезен е калия и колко повече трябва да ядем от него е доста напрягаща... to be continued...
Няма коментари:
Публикуване на коментар