Гуакамолето е приказно хубаво нещо. Питате ме защо?
Ами защото:
1.
Авокадото
е гига мега супер полезно и приятно (за разлика от преувеличаването). Колко е полезно авокадото може да прочетете тук;
2.
Много
е вкусничко – може с чесън, може с лук, може със смлени ядки...;
3.
Звучи
някак си гъзарско да кажеш „аз направих гуакомоле“, може да блеснеш евентуално;
4.
Става
бързо и лесно.
Смятам, че горните причини са достатъчни, за да пробвате да забъркате едно гуакамолче.
Прави ми впечатление, че откакто се опитвам да готвя и да пиша за това,
използвам освен преувеличение и умалителни имена, с което притеснително си
напомням за Ути Бъчваров. Приемам го със
смесени чувства, за вас не знам...
Какво ви трябва, за гуакамоле за двама:
2 или 3 броя авокадо, в зависимост от големината им. НЕ знам как се разбира
кое авокадо е добре, но Кулинарният ангел Петър каза, да гледам, да са по-меки
на пипане. Това не значело, че са развалени, а че са узрели.
Половин лимон;
Маалко мазнинка за слепване;
Маалко мазнинка за слепване;
Чесън или лук, колкото би ви било вкусно
Приготвяне:
Обелвате авокадото. Доста съм горда, че знам как става и сега ще обясня и
на вас – разрязвате го на две половини. Хващате от по-острия край малко от
кората и дърпате внимателно надолу, сякаш го събличате.
Намирате един мъж със здрави ръце, връчвате му една стабилна вилица и
започва да мачка обеленото авокадо в купа. И да не спира, докато не се получи без бучки. Докато го размачква, може да му сипете мазнината в купата. Още не сме
пробвали как става с кухненския робот, ама имам чувството, че ще залепне по
стените и ще трябва да го облизваме. Затова да се придържаме към мъжа с вилицата.
По време на мачкането може да обелите чесънче и или да го нарежете на много
ситно, или да го минете през някой от уредите, които го смилат. Аз не ги знам
уредите засега...
Когато сте готови с чесъна, го изсипвате в купата с авокадо и нека мъжът с
вилицата да започне хубавко да разбърква.
Когато стане хомогенна смес, сложете сока от половин лимон и пак
поразбъркайте.
Сервира се на нетопли препечени филийки, на които да си мажете.
Сервира се и с вечеря, освен това, за да не останете гладни....
Няма коментари:
Публикуване на коментар