Много, много обичам баници – прави, вити, малки банички... всякакви! От
години пека баници и смятам, че съм добра в това. Затова без много предистория, ще ви дам
направо две рецепти и една проста калорийна сметка J Но да знаете, че скоро няма да се случи отново да дам рецепта на ядене,
което владея....
Баница с яйце, сирене и
готови кори:
Продукти:
1 пакет готови кори – може фини, а може да пробвате и някои от другите – дърпани,
точени, каквото ви е интересно.
8 яйца
600 гр. сирене (хората слагат по-малко, но мечката е права - „колкото
повече – толкова повече“)
олио за намазване
Приготвяне:
Разбивате добре яйцата, натрошавате сиренето на каквито трошки ви е приятно
и го сипвате в разбитите яйца. Намазвате с малко олио тавичката, постилате си
първо 2 кори една върху друга и започвате да разсипвате отгоре от сместа с яйце
и сирене. Сещате се – посипвате, размазвате с лъжицата и слагате нова кора
отгоре. И пак така, докато не ви свършат корите или сместа. Ако корите свършат
преди сместа – просто излейте остатъка отгоре.
Пече се на 180 градуса, докато не ви се стори готова. Повярвайте, щом аз
мога да преценя кога е готова, значи всеки може... Може да я поръсите с малко
водичка или с газирана вода, преди да я извадите. Може също така да сложите
малко масълце отгоре, ако не сте я поливали с яйце и сирене. Аз не слагам
масло, за да не трупам излишни мазнини по яденето.
Сервира се негореща, с айранче и самодоволна усмивка J
Калорийното съдържание на цялата баница е 3900 ккал – малко отгоре на стандартния
дневен прием от калории за един мъж и една жена. Тоест – ако вкъщи сте двама,
както ние и си направите такава баничка в събота сутрин, можете спокойно да си
я изядете до неделя на четири пъти – две сутрешни и две следобедни закуски
примерно. Ако не прекалявате с останалите хранения и правите това упражнения
само уикенда, най-вероятно няма да ви се отрази зле на талиите J Обаче никак, никак няма да е зле, да
съчетаете и с малко повече движение през уикенда. Също така, имайте предвид, че
според американската асоциация за хранене и диетика, препоръчителната доза
жълтъци е не повече от един дневно. Хубаво е да съобразите седмичния си прием
на яйца с количеството изядена вкусна баничка.
Баница с яйце, сирене,
готови кори и кисело мляко:
Продукти:
1 пакет готови кори
4 яйца
кофичка кисело мляко 2% масленост
400 гр. сирене
1 чаена лъжичка сода
Приготовяне:
Приготвя се като горната баничка, с едно важно отбелязване:
Първо разтваряте содата в млякото. Слагате содата в него и чакате да „шупне“.
Ще познаете, че е шупнала, като чуете „Шуп!“. Без майтап!
Хубаво е да разбиете млякото добре, за да не става на бели бучки в яйцата.
Не е проблем за крайния резултат, ама мен ме дразни J След това прибавяте разбитите яйца и
натрошеното сирене и получавате смес за баничка.
Процедурата с корите и сместа е като при горната рецепта.
Що се отнася до калориите, в тази баница те са общо 2910 ккал. Както
виждате – значително по-лека на калории от горната рецепта. Аз ви препоръчвам
тази, но си запазвам съветите за разпределянето на порции, движението и
пресмятането на яйчен прием.
Ако пък имате по-малка тавичка, може да се изхитрите като Кума Лиса и да си
направите бърза закуска. Слагате 1-2 кори и на око правите плънка с яйца,
сирене и кисело мляко. Правите си маломерна баничка с по-малко кори и яйца и
печелите две неща – става по-бързо и след като я изядете няма какво повече да
ви изкушава.
Няма коментари:
Публикуване на коментар