Не бих си позволила да ви съветвам, естествено... просто заглавието е добро
J
Значи такааа:
1.
Разбийте
яйцата наистина добре, с виличка и отривиста китка;
2.
Ако
правите омлет с две яйца – сложете една щипка брашно за сгъстяване и разбийте
наистина добре;
3.
С
горната щипка брашно може да сложите и ¼ от щипката сода за хляб. Това не знам
как ще го мерите... с 6-то чувство сигурно...;
Сега ще се опитам да вложа цялото си писателско
майсторство, за да ви обясня последния съвет. Той е плод единствено и само на
моя опит с омлетите, не съм го чела или чувала никъде другаде:
4.
Когато
вече е поопечен отдолу (аз го приготвям в тиган без мазнина), и е твърдичък,
отгоре още ще има течна яйчена смес. Лекичко с шпатулата повдигате някое крайче
и течното се излива отдолу и се запича с другото. Когато сметнете, че
достатъчно сте изсипали течността, го обръщате. Това се прави, защото иначе
течното натежава и разваля баланса на омлетчето и при обръщането най-често се
чупи. Обръща се с по-широка шпатула, добър захват, може малко да си помогнете с
виличка и леко, полегато повдигане и ХОП! цял омлет в тигана.
Последен щрих в омлетения ни small talk – всеки си знае с какво и как обича
омлетите. Аз го обичам със сирене и доматче. Доматче защото става сухичък без
мазнина и с щипката брашно. А сиренето слагам отделно, защото така го усещам
много повече на вкус, отколкото натрошено в яйцата.
Вече започнах да получавам имейли със съвети...
Страхотно е, но има доста неща, които трябва да науча, така че не ме жалете J))
Разбиваш яйцата, малко сол, капваш малко ВОДА разбъркваш, добавяш каквото ти е на сърце, в тиган с МАЗНИНА пържиш .. без изливаници и прочие .. акто се постегне и отгоре изсипваш в по-голяма чиния так че запеченото да си остане отдолу хващаш чинията и "захлупваш" връз тигана и воала! Обърнат омлет без къцаници и цапаници.. Още малко обратно във същата чиния - аранжировка отгоре с каквото там и на масата за консумация ;)
ОтговорИзтриванеОпитвам се да избягвам всякакво пържене и добавяне на мазнина. Пърженото е анатемосано, защото е супер мега гига (както обичам да казвам) вредно за стомаха. А мазнините гледам да ограничавам заради талията ;)
ОтговорИзтриванеЕм не прави омлет тогава ;) Варени яйца пак е опция :)
ОтговорИзтриванее защо? задължително ли е да се пържи? :)
ОтговорИзтриванеp.s.: при твоя вариант с чинията се чапа един съд повече ;)
ОтговорИзтриване