Дали сте се замисляли с какъв ореол е обвито ястието мусака по
нашите ширини?
Мусаката е храна за истински балкански мъже, мерило за
възможностите на жените и едно мило, топло сантиментално завръщане към
корените... Нещо като да идеш на гости на баба и дядо и да знаеш, че си
най-красивото, най-умното и най-чудесното чудно детенце на света.
Ама мойта баба не я можеше мусаката и аз не я обичам.
С това до тук се изчерпваше интертесът ми по темата с мусаката.
Обаче се оказа, че любимият си го обича това ядене. Той и още 99,5%
българи.
И решихме да сготвим една мусакичка за чудо и приказ. Като казвам „решихме“,
имам предвид, че той го подмята от три месеца насам и вече стана малко тъпо да
се правя, че не го чувам...
Не знам точно как се случи, но в един момент, аз много бързо и категорично
се оказах кибик в процеса на мусаката. Милият вдигна телефона, консултира се с
майка си и почна да се вихри.
С чаша вино в ръка, аз успях да запиша това за вас и за идните поколения:
Продукти:
500 гр. кайма;
1 кг. картофи;
1 глава лук;
Кимион, сол,
червен пипер (някои слагат и чубрица, но аз не обичам тази подправка);
Половин буркан
домати за готвене – това са 250 гр. домати за готвене.
За заливката:
Половин кофичка
кисело мляко;
2 яйца;
Брашно, докато се
сгъсти,
Малка шепа
нарязан на ситно магданоз – това не е характерно за мусаката, но за да свежне
малко. Аз го измислих и шепата е моя J
Петър, моят Кулинарен ангел, залива мусаката със сос Бешамел. Как се прави сос Бешамел писах тук:
Петър, моят Кулинарен ангел, залива мусаката със сос Бешамел. Как се прави сос Бешамел писах тук:
Приготвяне:
Лукът се нарязва
на дребно. Много пъти съм казвала, че не знам как, но се оказа, че милият знае.
Картофите се нарязват на кубчета. В нашата къща се нарязват на кубчета,
защото майка му и баба му така ги режат... вие си преценете у вас J
В каймата се
омесва чаена лъжица кимион.
Взимате една
тенджера, слагате я на котлона, сипвате олио и чакате да загрее. Като си
доближите ръката и усетите топлина, хвърлете едно парче лук. Като почне да
прицвърква (това е малко преди да започне да цвърчи), изсипете и останалия
лучец.
Пържи се докато
стане „стъклен“. После се изсипва каймата. Бърка се и се пържи, докато спре да
червенее. С бъркалата я пораздробете, да не остава на големи буци.
После, ако искате
да постигнете истинските висини на мусаката – сипете и картофите в тенджерата.
Пържите още
известно време, колкото ви нашепне вътрешния глас. Няма как да объркате
драстично в това, освен ако не сте пироман.
Добавяте чаена
лъжица сол и чаена лъжица червен пипер.
След това тази
божествена смес от пържено, пържено и още пържено, заради която пия втори
пробиотик и два часа въртях на велоергометъра, се изсипва в тавичка.
В тавичката се
изсипва вода малко под нивото на сместа.
Пече се във фурна
на 180 градуса, докато водата почти изври. Дори и упорито да отказва почти да
изври, след около 30-40 минути, без излишна паника, равномерно изсипете
доматите за готвене.
Печете още,
докато поне на повърхността няма вода.
След това залейте
равномерно със заливката и печете докато стегне. Заливката, естествено, се прави като разбъркате описаните продукти в хомогенна гъста смес.
Толкова е вкусно,
че ще ви се прииска да се оплезите пренебрежително на всички прехвалени
световни кухни и отривисто да извикате „Булгар! Булгар!“....
Съветвам всички
неомъжени да усвоят това ястие (аз като неомъжена, ще положа всички усилия да
го усъвършенствам). А за последствията от калориите – пишете ми, имам идеалната
спортна програма ;)
Няма коментари:
Публикуване на коментар