Да започнем с хороскопа ми от
актуално.ком за Палачинковия ден
неделя: "В този ден ще
имате щастието да изпълните нещо, което съкровено сте желали. Оставете се да
изпитате щастието си изцяло." Еййй...
много познавате, бе! :)
В прекрасната неделна утрин това, което естествено се случи е, че се
успахме... Паниката от успиването (защото и в неделя имам доста задачки) и
сладката тръпка, че ще пробвам нещо ново доста ми вдигнаха адреналина.
Почна се щурането из къщи – храна за котката, набързо фреш, рецептата да е налице... Малко да си порева, че съм забравила да купя ванилия, въпреки, че изрично ми беше напомнено от добри хора във фейсбук...
Почна се щурането из къщи – храна за котката, набързо фреш, рецептата да е налице... Малко да си порева, че съм забравила да купя ванилия, въпреки, че изрично ми беше напомнено от добри хора във фейсбук...
Когато аз се щурам, се забелязват две явления – котката започва да тича с
извит гръб и бухнала опашка из апартамента, а любимият си намира тихи занимания
извън обсега на центробежната ми сила. В случая тихото му занимание беше да ми
сглоби миксера на кухненския робот. Щото вече е прочел статията за хляба
и подхожда малко по-внимателно...
Бях получила няколко рецепти тук и на https://www.facebook.com/nadiacantcook
и естествено, избрах най-лесната.
Ето и небходимите продукти:
2 яйца;
2 чаени чаши брашно;
2 чаени чаши прясно мляко;
½ чаена чаша вода (може и газирана);
Ванилия... заместих злополучната липса на ванилия с 2-3 щипки бакпулвер с
ванилия, който имах.
Приготвяне:
Аз изсипах горните съставки в добре сглобения кухненски робот и се оказа,
че животът ми е песен, защото те се разбъркаха сами в идеална хомогенна смес.
Замислих се сериозно какво бих правила, ако го нямаше робота. С електрически
или ръчен миксер също се получава добре. Сетих се за баба ми – тя ми правеше палачинки,
като разбъркваше сместа с вилица. Обаче тя определено можеше да разбива добре.
Учила ме е като малка, но за съжаление годините май са поизтрили тоя skill... С робота обаче се получават доста
мехурчета. За мехурчетата ме бяха посъветвали, да подържа сместа час и половина
в хладилника, но както разбрахте – нямаше време... Затова започнах ГПП
(Голямото Правене на Палачинки).
ГПП имаше 2 повторения – единият път сутринта и единият път вечерта.
Вторият път се наложи, защото наивно си бях повярвала, че съм разбрала грешките
от първия път и ще ми се получи по-добре. Ама не... трябва още. Любимият ми
каза „Моля те, не се притеснявай, другата събота ще ти дам възможност да ми се
реваншираш“... Тооо тва да не е мандра за палачинки... както и да е J
И при двата опита исках да постигна приятно тънки, кръгли палачинки.
Постигнах приятно дебели палачинки с назъбени краища.
Кажете ми защо?
Правих ги в неголям тиган. Разстилах добре с черпака, даже пробвах с
черпака малко да ги оформям отгоре. Сложих само в началото олио. Какъв е
трикът?!
Обръщах ги лесно със шпатулата, защото не бяха големи и не бяха тънки. Тук
проблеми нямаше.
В крайна сметка – бяха страшно вкусни, изчезнаха за секунди. Моят мил
извади някакво супер вкусно боровинково сладко, направено от майка му и се
получи един весел празник по домашному. Той беше супер доволен, че цял ден няма
да слуша за здравословно хранене, а ще си праскаме палачинки на корем, а аз бях
доволна, че все пак имам някакъв първоначален успех J
Прилагам снимков материал и чакам предложения за неделни закуски J
Според мен основно са набухнали от заместителя на ванилия-бакпулвера ти с ванилия. И другото трябва да е определено гъсто тестото като боза, дори малко по-рядко . Сипвай с черпака или кафена чаша в средата на тигана и с въртеливи джижения разливай до пълно покриване на дъното, за да приеме идеално кръгла форма. Ако не достига смес увеличи количеството и обратно(намали) ако остава дебел слой, който е неразнесен.
ОтговорИзтриванеда, бакпулвера ги набухна, това е сигурно... нещо не ми се получава с тоя черпак. обаче успявам да ги разлея по тигана в кръгла форма. имам предвид - успях да разлея 3 от 20... ;)
ОтговорИзтриване