Дали е гъбена супа с картофи или картофена супа с гъби, зависи от това кое от двете ще нарежете на едро и кое - на дребно. Аз нарязах картофите на дребни кубчета, а гъбите на едро и следващият път ще пробвам обратното :)
Продукти:
2 л. вода (или пилешки бульон)
600 гр. печурки
600 гр. картофи
1 стрък праз
1 морков
сол, дафинов лист и по възможност - сухи манатарки за овкусяване
зехтин (може да добавите и масло)
200 гр. гъсто кисело мляко (или заквасена сметана)
2 жълтъка
1/2 връзка копър
Приготвяне:
1. Празът и морковът се режат на малки парчета, така че да не се изгубят в супата. За рязането на гъбите и картофите обясних по-горе.
2. Водата се слага да заври и през това време се задушават морковите и празът до омекване. Може да ги задушите в зехтин, а може и в зехтин и масло.
3. Картофите се слагат във врящата вода заедно със задушените моркови и праз се слагат във врящата вода.
4. Степента на котлона се намалява до степен, в която водата да къкри.
5. Гъбите се задушават на порции (за да не са прекалено много в тигана и да бъде неуспешно). Трябва да са толкова задушени, че да са почти съвсем готови за консумация. След това ги пускате в тенджерата.
6. Слагат се солта и дафиновият лист, както и манатарките, ако имате такива.
7. Застройката се приготвя, като жълтъците се разбиват, млякото (или сметната) се добавя постепенно с непрекъснато разбъркване. Когато стане хомогенна смес, се добавят два черпака от бульона на супата, отново с постоянно разбъркване. Целта е, да се уравновесят температурите на застройката и супата, за да не се пресече, когато се сипва в нея.
8. Изсипването на застройката в супата е деликатна работа. Трябва да се сипва на тънка струя с постоянно разбъркване.
Приготвяне:
1. Празът и морковът се режат на малки парчета, така че да не се изгубят в супата. За рязането на гъбите и картофите обясних по-горе.
2. Водата се слага да заври и през това време се задушават морковите и празът до омекване. Може да ги задушите в зехтин, а може и в зехтин и масло.
3. Картофите се слагат във врящата вода заедно със задушените моркови и праз се слагат във врящата вода.
4. Степента на котлона се намалява до степен, в която водата да къкри.
5. Гъбите се задушават на порции (за да не са прекалено много в тигана и да бъде неуспешно). Трябва да са толкова задушени, че да са почти съвсем готови за консумация. След това ги пускате в тенджерата.
6. Слагат се солта и дафиновият лист, както и манатарките, ако имате такива.
7. Застройката се приготвя, като жълтъците се разбиват, млякото (или сметната) се добавя постепенно с непрекъснато разбъркване. Когато стане хомогенна смес, се добавят два черпака от бульона на супата, отново с постоянно разбъркване. Целта е, да се уравновесят температурите на застройката и супата, за да не се пресече, когато се сипва в нея.
8. Изсипването на застройката в супата е деликатна работа. Трябва да се сипва на тънка струя с постоянно разбъркване.
Няма коментари:
Публикуване на коментар