Обичам Италия – музиката, кухнята, историята, мъжете, архитектурата (не в
този ред). Ето от тази playlist препоръчвам първата и втората песен за готвенето.
Тези Капрезе лазаня ролца са страхотно вкусна идея и по-леко ястие от
обичайната лазаня.
Ястието + музиката ме карат да мечтая за вечеря в градината и рокля на
цветя...
И сега, след като, както казва един приятел: „Вместо да ни кажеш кое как се
готви, ни говориш за твоите си глупости, дето те вълнуват“ да преминем към
рецептата...
Продукти за 8 ролца:
8 кори лазаня – пригответе си повече, ако някоя даде фира или сте били
по-пестеливи с плънката
200 гр. моцарела
200 гр. рикота или рикота, комбинирана с котидж сирене
1 белтък
1 чушка – ако имате хубава, ароматна сушена чушка би било много по-добре
Чери домати.... няколко J Аз взех от едни по-едри тип балканско чери, за да са ми
по-лесни за рязане на кръгчета
Босилек... колкото ви харесва
Сол аз не слагам и не ви съветвам, но... както обичате J
Продукти за сос маринара - готов или приготвен от вас. Аз го правих в една
тенджерка 1,5 л. и мисля, че това е търсеното количество.
700 гр. доматен сос
500 гр. доматено пюре
½ връзка магданоз (без дръжките)
1 малка глава лук
2 скилидки чесън – по рецептите пише по 6-7, но аз не съм чеснов фен ;)
1 ч.л. риган
1 ч.л. сол (ето сол)
Приготвяне на ролцата:
Лазанята се вари по указанията от опаковката. Трябва да е много al
dente, затова 7 минути е добро време. Слага се след като заври водата. При всички положения е
добре да опитвате. Трябва да
става за ядене, но да е леко жилава.
Има един тънък момент с лазанята - корите може да залепнат една за друга. Затова 2 неща – 1)
действайте бързо и не чакайте, да залепнат и 2) може да я сложите в студена
вода, след като излеете горещата, но мисля, че вариант 1 е по-добър.
Плънката за намазване се приготвя от разбития с рикота белтък и нарязаната
на ситни парченца чушка. Може да добавите и ситно нарязаната моцарела в тази
смес, но аз предпочетох друг подход.
След като лазанята е подходящо сварена, се изцежда и всяка кора се намазва
със сместа за намазване. Фино и красива, по италиански.
След това слагате тънки филийки моцарела и тънки кръгчета чери домат върху
намзаната кора, ръсите с босилек и навивате на руло.
Рулото се поставя в тавата.... нямате идея, колко мислих как да обясня това
елементарно нещо... просто няма подходящ израз на български! Или поне аз не го
намирам, така че, моля да се примирите с това обяснение: Рулото се поставя в
тавата надолу със страната, на която е приключило навиването, за да не се
отвори. Отгоре трябва да си седи цяло. Ако не сте ме разбрали – съжалявам,
толкова мога J
Приготвяне на сос Маринара (ако не е готов):
Лукът се запържва до стъклено, след това огънят се намаля (трябва да е
много слаб). Сипват се пюрето и сокът, ситно нарязаният магданоз, чесънът на
филийки, сол и риган и се оставя да къкри. Бърка се бавно, къкри 30-40 минути J
Сосът се изсипва върху ролцата. Идеята е, че те трябва да са нагъсто
наредени в тавата, а сосът да стигне до половината ѝ ниво. Също се сипва върху ролцата. Особено внимание отделяте, да има сос по краищата,
за да не станат сухи.
Пече се в предватиелно загрята фурна 30 минути на 180 градуса.
Ето и снимковия материал (моите продукти са малко повече от нужното) J
Няма коментари:
Публикуване на коментар