Много вкусна и лесна вечеря, при това ефектна.... Звучи точно като нещо,
което с радост бих приготвила! Идеята е, че приготвяте печено пиленце, поливано
с бира отвътре и отвън по време на печенето, чудно вкусно и хрупкаво, при това
ефектно изправено като за танц J
Продукти:
1 цяло пиле,
1 бутилка бира,
Малко мазнинка,
Картофи, колкото голяма тава имате,
Подправки на вкус
Приготвяне:
Пилето се измива добре. Дооскубват му се малките гадости, които са останали
недооскубани, когато сте го купували. Маха се и малкото мастно образование на
трътчицата.
Пилето се поставя нежно да полегне и се намазва лекичко със зехтин
(мазнина, каквато ползвате). Може и да го осолите, ако искате. Аз не го
направих и стана страхотно.
Междувременно сложете бутилката бира в някакъв съд с вода, за да може малко
по-късно, да отлепите безпроблемно етикетите.
Картофите се обелват, измиват и нарязват на такива парчета, каквито ги
обичате. Намазняват се лекичко (в моя случай със зехтин) и хубаво с ръце се
разбъркват с подправките. Сложете каквото ви е вкусно. Аз слагам сол, черен и
червен пипер на богато и става страхотно.
След като наредите картофите в тавата, направете по средата малко място, за
да сложите отворената бутилка бира.
Върху бирата се нанизва пилето.
Има само няколко пиниза, преди да го сложите във фурната:
Предварително сложете решетката на фурната на по-ниско ниво, за да има
място за изправеното пиле.
Погрижете се тавата с бутилката, върху която ще нанизвате пиленцето вече да
е близо до фурната.
Горните два съвета ги давам, защото когато пренасяш висока конструкция с
променлив център на тежестта (каквато е весело пиле върху бутилка с бира),
трябва максимално да се улесниш.
Сега една малко по-тънка работа... ама ако не стане – спокойно ;)
Гърлото на бутилкта трябва да е точно на нивото на отвора от шията на
пилето. Ако е изцяло вътре, няма да изври добре, а ако е изцяло навън няма да
полее пиленцето и отвътре.
Обаче ако се случи така, че остане изцяло навън – не се притеснявайте – пак
ще стане хубаво.
А ако е изцяло вътре – просто си отворете една друга биричка докато се готви си попийвате и поливайте с
нея отвън.
Накрая може да украсите, като направите глава на пилето с кората от един
лимон J
www.facebook.com/nadiacantcook
www.facebook.com/nadiacantcook
Няма коментари:
Публикуване на коментар