сряда, 20 януари 2016 г.

Хрупкави пилешки филета на фурна

Лесно и засищащо хапване. Пърженето е спестено :)

Продукти:
600 гр. пилешки филета
2 яйца
брашно за овалване
4 филии стар хляб
сол, черен пипер, риган (или друга подправка по избор)

Приготвяне:
1. Яйцата се разбиват, филиите се натрошават на трохи (може с блендер), брашното се разстила.
2. Филетата се овалват в подправките. Ако ползвате риган, не слагайте много, а колкото за аромат.
3. След като са подправени, филетата се окъпват в разбитите яйца и се овалват първо в брашното и после в трохите.
4. Пекат се в силно загрята на 200 градуса фурна. Ако ги печете на решетка 15 минути са достатъчни. Ако ползвате хартия за печене - 15 минути и след това ги обърнете за още 5 :)

Добър апетит! :)

сряда, 4 ноември 2015 г.

Сладкиш Баклава

Много обичам баклава, но не обичам да ми залепват зъбите от сладко. На това му викам аз житейско противоречие. Откритието на този сладкиш е голямо събитие в живота ми, защото реши това голямо противоречие в живота ми :) A soundtrack-ът на сладкиша, разбира се, е изпят от Ищар :)

Продукти:
1. 1 пакет фини кори, по възможност тези, които са специално за баклава
2. 180 гр. разтопено краве масло
3. 300 гр. захар
4. 200 гр. орехи едро смлени орехи
5. 1 ч.л. канела
6. 6 белтъка
7. 2 жълтъка
* добре е да имате четка за намазване
** накрая може да глазира с малко разтопен мед, разреден с вода. Аз си го спестих, за да не бъде много сладко.

Приготвяне:
1. Белтъците се разбиват на сняг. Може да ползвате кухненския робот или домакинска тел и отривисти движения.
2. Захарта и канелата се прибавят постепенно към белтъците с непрекъснато разбъркване.
3. В захарно-белтъчения крем се разбъркват и орехите.
4. В намазнена тавичка се редят корите по следния начин: 2 една върху друга, втората намазана с масло, върху нея трета намазана с масло. Четвъртият ред се маже с 1/3 от крема. Редят се отново първа кора с масло, втора с масло, трета с масло, четвърта с 1/3 от крема. Трети път - първа кора с масло, втора с масло, трета - с последната 1/3 от крема. Върху последния ред крем се редят 2 кори една върху друга без масло, като най-горната се намазва с разбитите 2 жълтъка. Краищата на корите се подгъват навътре.
5. С остър нож суровата баклава се разрязва на парчета, като внимаваме, да не разместим горните кори.
6. Пече се в предварително загрята фурна 15 минути на 180 градуса с нагряване и вентилатор само отдолу. След това се намалява на 150 градуса и се пече още 20 минути с нагряване и вентилатор от горе и отдолу.
7. Накрая може да украсите парчетата с орехи или шам фъстък.

Опитайте рецептата възможно най-скоро! Ще бъдете очаровани! :)


неделя, 25 октомври 2015 г.

ТиквеникЪТ :)

Един тиквеник със всичко "на око". Фини кори за баница, тиква, канела, орехи, пудра захар :) 
Намазвам тавата с олио, за да не залепва. Редя по 2 кори, отгоре слагам щедро тиква, пудра захар, смлени орехи. Някъде по средата слагам веднъж ред само с една кора. На последния ред, преди да го затворя, редя несмлени орехи (общо смлени и несмлени към 200 гр. отиват). Накрая слагам три кори, намазвам последната с четка с тънък слой олио.
Дупча с вилица, за да се изпарява сока на тиквата при печене и да влиза мазнина надолу.
30 мин. на 180 градуса печене само отдолу с вентилатор, още 30 с печене отгоре и отдолу пак на 180 градуса с вентилатор ;)
След като се опече, може да сервирате без най-горната кора. Тя става много препечена и трошлива, но пък е запазила тиквеника мек и сочен :)






Пържоли за мъже

Колкото и да се опитваме да избягаме от клишетата, все пак винаги трябва да сме верни на истината. А истината е, че мъжете трябва да се хранят добре :) Затова, ако сте решили, да нахраните някой мъж, така че да се стопли в студена вечер, предлагам да си пуснете това http://youtu.be/0iXqWwKamMk и да запретвате ръкави за чудно вкусните пържоли на фурна!
Също, ако сте гладен мъж - препоръчвам тази лесна и вкусна вечеря! :)

Продукти:
1. 1 кг. свински карета
2. 50 гр. масло
3. 2 с.л. мед
4. сол и черен пипер на вкус
5. 2 нормално големи глави лук
6. 500 гр. гъби
7. 330 мл. бира

Приготвяне:
1. Лукът и гъбите се нарязват на едро и се нареждат на дъното на тавата
2. Пържолите се осоляват и поръсват с черен пипер от двете страни и се нареждат върху лука и гъбите
3. Маслото се разтопява на бавен огън, разбърква се с меда и пържолите се поливат от двете страни със сместа
4. Сипва се бирата и тавата се покрива с фолио
5. Пече се в незагрята фурна на 200 градуса. Първо 80 минути с фолиото.
6. След като минат 80 минути, фолиото се маха, изгребва се течност от тавата, така че пържолите да не плуват (да останат 1-2 пръста течност) и се връщат във фурната за 10 мин.
7. На 10-тата минута се обръщат, за да се запекат от другата страна за още 7-8 минути.
8. Може да измислите някаква зеленчукова гарнитура или свежа салата към тях. Сервират се с червено вино и любов :)



четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Тиквен шоко кекс

Намерих страхотна есенна рецепта за сладкиш от сп. "Вкусна трапеза"
Сладкишът беше надлежно тестван със следобедното кафе на прекрасната ми персона и още две още по-прекрасни мои приятелки и получи най-висока оценка :)

Продукти:
1. 300 гр. тиква рендосана тиква
2. 250 гр. брашно
3. 3 яйца (става и с 2)
4. 125 гр. пудра захар (може да добавите още малко (напр. 2 с.л.) захар на кристали, ако обичате по-сладко)
5. 125 гр. меко масло
6. 1 бакпулвер
7. 4 с.л. с връх какао

Приготвяне:
1. Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с маслото. Много е важно, да ги разбиете добре заедно, за да се получи хомогенна смес и след това кексът да не се троши. Най-лесно е, ако добавяте маслото на малки парчета в разбитите жълтъци. Първо парчето масло се смачква хубаво, после с отривисти движения се разбива :)
2. Захарта, брашното, какаото и бакпулвера се смесват в купа и с постепенно разбъркване, в нея се изсипва жълтъчено-маслената смес.
3. Белтъците се разбиват на сняг и се изсипват, с постоянно разбъркване, при останалите съставки.
4. Накрая се изсипва и рендосаната тиква и всичко се разбърква.
5. Пече се в предварително загрята фурна първо 20 минути на 180 градуса и после още 20 до 30 минути на 200 градуса.

Ако не бухне много, не се притеснявайте, става подобен на брауни :) www.facebook.com/nadiacantcook

вторник, 13 октомври 2015 г.

Пилешки гърди в сос от мед и горчица

Страхотна и лесна рецепта! Любимият ми вид храна - с цветен външен вид, интересна комбинация от вкусове, засищащо, но не много калорично. С една купа салата става идеалната вечеря :)

Продукти:
1. 500 гр. пилешки гърди
2. 1/2 ч.ч. мед
3. 1/2 ч.ч. горчица
4. 1 ч.л. сушен босилек
5. 1 ч.л. червен пипер
6. 1/2 ч.л. сушен магданоз (предполагам, че може и със ситно накълцан свеж магданоз, да се получи
7. сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
1. Медът, горчицата, босилекът, червения пипер и магданозът се разбъркват и се приготвя хомогенна субстанция в купа.
2. Пилешките гърди се осоляват и се поръсват с черен пипер.
3. Слагат се в намазнена тавичка и се поливат отгоре със соса.
4. Пекат се в предварително нагрята фурна, на 175 градуса за 30 минути.
5. След като изтекат 30-те минути, се вадят, обръщат и се поливат със сос от другата страна.
6. Пекат се още 15 минути.

Снимката е от сайта, от който взех рецептата, защото вкъщи бяхме доста гладни и не остана време за снимане :) На снимката има линк към рецептата :)
И може да проверите www.facebook.com/nadiacantcook :)

сряда, 7 октомври 2015 г.

Лесен и приятен хляб от пълнозърнест лимец

Исках да направя нещо лесно, без квас и втасване... Малко преди да сложа да се пекат бъдещите хлебчета, бях сигурна, че ще излезе джуджешки хляб. Ако не сте чели Тери Пратчет (което е голяма житейска загуба), ще обясня, че джуджешкият хляб е нещо, което може да ти държи сито 100 дни и с което можеш да направиш резки по лодка...
Обаче това, което аз извадих от фурната, беше мек лимецов хляб с хрупкава коричка за вечеря и от който стана чудесна попара сутринта :)

Продукти:
1. 500 гр. лимецово брашно
2. 300 мл. топла вода (от чешмата, не е нужно, да се топли на котлон)
3. 3/4 с.л. сода бикарбонат
4. 2 ч.л. ябълков оцет (колкото по-качествен, толкова по-добре)
5. Може би, ако ядете сол, може да добавите малко...

Приготвяне:
1. Във водата се разтваря хубаво содата, след което се сипва ябълковият оцет
2. Постепенно на малки количества се изсипва водния разтвор в купата с брашното, като се разбърква добре с вилица
3. Когато цялата вода е изсипна и разбъркана и имаме мокра смес, има 2 варианта. Аз сложих сместа в кухненския робот на степен за месене на хляб за 2 минути. Другият вариант е да продължите да бъркате с вилица още няколко минути. След разбъркването сместа е като... много дъвкана дъвка. Изглеждаше толкова твърда, че изобщо не вярвах, че ще излезе нещо.
4. Доста е лепкаво и аз не можах да оформя тестото като един хляб, затова направих две по-малки хлебчета, които си бяха рошавки отгоре. Но бяха симпатични :)
5. Пече се на 170 градуса върху хартия за печене в предварително загрята фурна за един час. Първите 30 минути го пекох с нагряване само отдолу и вентилатор, след това още 30 минути с нагряване отдолу и отгоре с вентилатор.
6. След като се извади от фурната, се напръсква с водичка и се покрива с кърпа за малко.

Това е :) Ето и facebook страница www.facebook.com/nadiacantcook :)

* снимката не е моя, от Pixabay е, но избрах такава,
която най-много да се приближава до реалността :)